Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A hónap végén kezdődik Söldenben a versenyszezon

2007.10.02. Bata Attila

A hónap végén kezdődik Söldenben a versenyszezon Október utolsó hétvégéjén rajtol az idei alpesi Világ Kupa szezon. A férfiak és nők első versenyét immáron hagyományosan az ausztriai Söldenben rendezik. Sajnos, a hagyományok a tavalyi évben megszakadtak, amikor az esőzések elmosták a szervezők emberfeletti erőfeszítéseit is. Jelen állás szerint tökéletes a pálya.

Október 27-én a 22. évadjukat kezdik meg a világ legjobb alpesi síelői. A helyszín a söldeni Rettenbach gleccser. Tíz éven át semmi gond nem volt a szezon első versenyével, de tavaly az időjárás mindent tönkretett. Az idei versenyre a rendezők már nem bíztak semmit sem a véletlenre. A pálya alsó szakasza mellé harminc hóágyút telepítettek, amelyeket egy szintén mostanában épített 150 ezer köbméteres víztározó lát el vízzel.

Jelenleg a pálya tökéletes állapotban van, bár augusztusban ezt nem sokan hitték volna. A nyári meleg a gleccsereken is éreztette a hatását. Az intenzív napsugárzás, és a pályát használó síelők és hódeszkások együttesen annyira lestrapálták a gleccser pályáit, hogy azt ideiglenes be kellett zárni őket. Hiába telepítettek modern hóágyúkat, néha még éjszaka is túl meleg volt ahhoz, hogy használhassák őket.

Aztán szeptember elején a természet besegített. Az osztrák Alpokot beterítő havazásból ide is jutott bőségesen és hirtelen minden megváltozott. Szeptember végén a rajtnál már több mint egy méter volt a hó vastagsága, a célban pedig még mindig tartotta magát egy harminc centiméteres réteg. A pálya meredekebb szakaszán, ahol mindig kritikus volt a hóhelyzet, ötven centi volt a hóréteg magassága. Egyszóval, akár azonnal lehetne versenyt rendezni!

Lesz is verseny, hacsak eső nem lesz. A VK futamok előtt egy próbaversenyt rendeznek a hódeszkásoknak, ahol sok minden kiderülhet, hogy mit kell még javítani a pályán október végéig. Remélhetőleg lehet majd használni a hóágyúkat, amelyek egy hideg éjszaka alatt 900 köbméter havat tudnak készíteni. Most nagyon úgy néz ki, hogy az enyhébb nappalok sem tudják megakadályozni az idei futamot, már csak abban kell reménykedni, hogy a többnapos esőzés az idén elkerülje a gleccsert.

Azt talán mondani sem kell, hogy milyen sokat jelent a síterepnek és a régiónak ez a verseny. A korábbiakhoz hasonlóan 20-25 ezer látogatót várnak a versenyekre, akik ismételt távolmaradása érzékenyen érinthetné az idegenforgalomból élő helyieket. A belépőjegyek az idén 19 euróba kerülnek majd, de akik éppen akkor a gleccseren síelnek, síbérletükkel ingyen tekinthetik meg a versenyeket.

Ahogy közeledik a kezdés, beindulnak a sportág hírei is. Megkezdődött a harc az osztrák futamokra érvényes és 2010-ben lejáró közvetítési jogokért, az olasz szövetség jövőre nem Bormióban rendezné meg a hagyományos két ünnep közötti versenyt, hanem elvinné egy olyan terepre, amely sok szempontból kockázatos. A részletekkel és a versenyzőkkel kapcsolatos hírekkel hamarosan visszatérünk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.