Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mostanában csomagolják ki az Alpok gleccsereit

2007.10.08. Bata Attila

Mostanában csomagolják ki az Alpok gleccsereit Egyre több alpesi gleccserről kerülnek le a tavasz végén leterített speciális fóliaszőnyegek, amelyek segítségével a gleccserek olvadását szándékozták lelassítani. Szinte egyszerre csomagolták ki a német Zugspitze, a svájci Andermatt és az osztrák Kaprun melletti gleccsereket.

Németország legmagasabb csúcsa, a Zugspitze melletti gleccsermezőről szeptember utolsó hétvégéjén került le a speciális fólia. Ebben az évben már majdnem 10 000 négyzetméternyi területet fedtek le, amely 3000 négyzetméterrel több, mint korábban. A szőnyeg körülbelül 30 000 köbméter havat védett meg a nyár támadásaitól. Összesen 20 ember két napon át dolgozott a gleccser kicsomagolásán, amely a harminc méter hosszú és öt méter széles keményen odafagyott szőnyegcsíkok eltávolítását jelentette.

Andermatt, a becsomagolási mozgalom egyik úttörője, az előző hétvégén távolította el fóliáit. A németekhez hasonlóan, a svájciak is elégedettek a végeredménnyel. A svájciak az előző szezon utolsó havazása után kb. 4000 négyzetméternyi területet fedtek le a Gurscheng gleccseren. Kísérleti célokkal külön lefedtek két harminc négyzetméteres területet, amely mellett teljesen eltűnt a hó, de a lefedett részeken rengeteg hó megmaradt, és ami még fontosabb, hogy a hó alatti jégréteg is épségben megmaradt.

A svájciak az idén újítottak. Nem a teljes lefedett területről, hanem csak 2500 négyzetméterről távolították el a hővisszaverő fóliát, a maradék 1500 méteren rajtahagyták még egy kis ideig további kísérletek céljából. Valószínűleg jövőre további területeket fednek le a környéken.

A hozzánk közelebb található kapruni gleccserről is az előző héten került le a fólia. A gleccserterület kritikus pontjait fedték be az idei nyár elején. Összesen 150 000 köbméternyi hóra terítettek speciális fóliát, amely óvta a gleccser az erős napsugárzástól és a patakokban folyó megolvadt hólétől. 

A szervezők elégedettek az eredménnyel, a szokásosnál sokkal kevésbé olvadt a hó a gleccser alatt. A fenti lefedett területeken körülbelül fél méterrel csökkent a hó vastagsága, míg a lefedetlen részeken átlagosan egy méterrel vékonyodott el a gleccsertakaró.

Itt is hatalmas munkát jelentett a speciális szőnyeg felszedése, a száz méter hosszú és öt méter széles darabok teljesen belefagytak a gleccserbe. A kapruniak eddig 40 000 eurót költöttek a gleccser lefedésére, és mivel az eredménnyel elégedettek, így valószínűleg jövő nyáron is fólia kerül az itteni jégmezőkre.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.