Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinamentes off-piste zóna a Három-Völgyben

2007.10.17. Bata Attila

Lavinamentes off-piste zóna a Három-Völgyben Egyre népszerűbb Európában is a pályán kívüli síelés vagy hódeszkázás. A francia Három-Völgy egyik síterepén, Meribelben az idei szezontól külön felvonóval elérhető, sosem ratrakolt hegyoldal várja az off-piste szerelmeseit. A hegyoldal érdekessége, hogy garantáltan lavinamentes környezetben lehet lecsúszni.

Egyrészt a komolyabb kihívások, másrészt az észak-amerikai síelési szokások "begyűrűzése" miatt egyre népszerűbb Európában is az off-piste síelés. A különbség eddig az volt, hogy Amerikában a síterep teljes területén vigyáztak a síelőkre, addig Európában csak a pályákra terjed ki az üzemeltetők tevékenysége és felelőssége, ezért a pályán kívül síelőkre nemcsak a lavinák, hanem a kiismerhetetlen terepviszonyok is állandó veszélyt jelentenek.

Meribel az idei szezonban jelentős segítséget nyújt az off-piste megszállottaknak azzal, hogy az egyik hegyoldalban (amerikai mintára) teljesen kiépítette a lavinaomlás veszélyét radikálisan csökkentő rendszerét. Mostantól teljes biztonságban gyakorolható az off-piste síelés minden fortélya. További jó hír, hogy az idei szezon kezdetére elkészül a modern hatszemélyes Tougnete lift, amely egyből az off-piste hegyoldalhoz szállítja a síelőket.

Európában, de különösen Franciaországban nagyon sok halálos áldozatot követelt az utolsó hóban gazdag szezon (2005/2006). Soha ennyi pályán kívül tartózkodó síelőt és hódeszkást nem ért halálos lavinabaleset, mint ebben a szezonban. A Három-Völgyben azóta jelentős változások történtek a lavinabalesetek megelőzésének érdekében. A lavinaveszéllyel kapcsolatos információkat naponta közzéteszik a Három-Völgy nagyobb liftállomásainál. Különleges gyakorlópályákat jelöltek ki Meribel és Courchevel pályáin, ahol a jelentkezők ingyen gyakorolhatják a lavina elleni védekezéshez szükséges biztonsági eszközök használatát.

Az új síterület a Moon Ride nevet kapta mivel a Moon park felett helyezkedik el. Kétség sem férhet hozzá, hogy az új szezon egyik legnagyobb sikere lehet. Könnyű megközelíthetősége, biztonságos feltételei, és természetes viszonyai miatt hamar népszerű lehet. Amennyiben a kezdeményezés beválik, egyre több ilyen biztonságos freeride zónát jelölnek ki a Három-Völgy területén.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.