Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A lavinabalesetek és az előrejelzések összefüggései

2008.01.28. Bata Attila

A lavinabalesetek és az előrejelzések összefüggései Egy osztrák tanulmány szerint összefüggés van az előrejelzések és a halálos lavinabalesetek gyakorisága között, csak nem úgy, ahogy gondolnánk. A kutatások során kiderült, hogy a legtöbb baleset akkor következik be, amikor az ötfokozatú skála szerinti hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben.

Úgy látszik az egyes és kettes fokozatú veszélyjelzésnél valóban biztonságosan lehet síelni, a komolyabb - négyes, esetleg ötös fokozatú figyelmeztetéseket mindenki komolyabban veszi, de a közepes veszélyt jelentő hármas fokozat azt jelenti a legtöbb síelőnek, hogy kevésbé kell óvatosnak lenni a hegyen.

Az innsbrucki egyetem legújabb tanulmánya szerint a lavinabalesetek 54 %-a hármas jelzésnél következik be. A tanulmány a lavinabalesetek jellemzőit vizsgálta és néhány érdekes statisztikai adatta bukkant.

A lavinabalesetek 78 %-át sítúrázók vagy pályán kívüli síelők szenvedik el, és a lavinaáldozatok 90%-a férfi. Az esetek 94%-ban a lavinaáldozatok saját maguk vagy közvetlen környezetük indítja be a hóomlást. Az összes hócsuszamlás egyharmada a legmeredekebb lejtőkön (több mint 40 fokos meredekség) következik be és csak 25%-uk zúdult le délelőtt.

A balesetek túlélői vagy saját magukat szabadítják ki a hó fogságából vagy mentőcsapatok érkeznek a segítségükre. A hatvan vizsgált esetből 23-an élték túl a katasztrófát, közülük 19-et mentettek meg külső segítséggel, főként a közeli szemtanúknak köszönhetően.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy jelenlegi előrejelzések fokozatai és a balesetek bekövetkezésének valószínűsége nincs összhangban egymással, ezért egy új jelzőrendszer kellene kidolgozni, amely jobban figyelembe veszi a helyi adottságokat, és több segítséget ad a sítúrázóknak és off-piste síelőknek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.