Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

4500 méter magasan épülhet meg az új kínai síterep

2016.02.26. Bata Attila

Egyelőre még nem sokat tudunk róla, csak annyit, hogy a kínaiak a 13. ötéves terv (2016-2020) keretében síközpont építését tervezik Tibet fővárosa, Lhásza környékére. Maga a főváros 3650 méteren fekszik, a síterep átlagos magassága 4500 méter magasan lenne.
Kína, vagyis Peking, 2022-ben téli olimpiát rendez, ezzel Peking a világ első városa lesz, ahol téli és nyári olimpiát is rendeztek. Kínában nem igazán voltak népszerűek a téli sportok a helyi lakosság körében, ennek azonban vége. Az olimpiai rendezés elnyerése óta egyre-másra korszerűsödnek a kínai síterepek, vagy hallunk újabb tervekről, mint a mostani Tibetbe tervezett síterep.

Tibetben a statisztikák szerint 1000 darab 6000 méter feletti csúcs található, ezen felül 70 darab emelkedik 7000 méter fölé és öt darab haladja meg a 8000 métert - írja a China Daily Asia.  

Érkezés Európa legmagasabb liftjével, Elbrusz, Gara-Basi, majd lecsúszás a 7 km hosszú, 1500 méter szintkülönbségű pályán
Amennyiben a projekt megvalósul ez lesz Kína legmagasabban fekvő síterepe, de valószínűleg az egész világon itt lehet majd a legmagasabban sílifttel kiszolgált terepen síelni.

Évtizedeken át a bolíviai Chacaltaya (5422 m) számított a legmagasabb síterepnek, de itt a hó már teljesen elolvadt és a síliftet is elbontották.

Kínában több kabinos lift is közlekedik 4000 méter felett, de ezeket a helyeket nem síterepként tartják számon a statisztikák. Az "igazi" síterepek között az Indiai Himalájában található Goulmarg síterepét tartják a legmagasabb terepnek, ahol az egyik lift hegyállomása 3979 méteren található.

Nem sokkal marad el ettől a legmagasabb európai síterep liftje sem. Tavaly még a svájci Zermatt számított a legmagasabbnak a 3883 méteren megépült liftjével, de az idei szezonban az oroszok az Elbruszban átadták az új kabinost, amely 3887 méter magasra viszi a síelőket.

Valószínűleg előbb-utóbb további részleteket is megtudunk az új kínai síterepről. Kína nem arról ismert, hogy ebben az országban tartani kellene attól, hogy környezetvédők vagy bármi megakadályozná a hatóságok terveit.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.