Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

63,78 km/óra az aszfalton síelés új sebességi rekordja

2016.10.29. Bata Attila

A brit gyorsasági síelő, Jan Farrel érdekes rekordot döntött meg a héten. Síléceken állva egy bivalyerős autóhoz kötötték, majd egy versenypálya aszfaltján végighúzták. A végeredmény közel 64 km/órás csúcssebesség. Emberi halandó ilyen gyorsan még nem szikráztatta a lécét aszfalton.
Arról természetesen lehet vitatkozni, hogy mennyi értelme van az ilyen rekordoknak, de azért rögzítsük a tényeket. Farrel egy motoros és autós versenyeknek helyszínt adó spanyolországi versenypálya 1726 méter hosszú egyenesén döntötte meg a rekordot. Egy 578 lóerős Ferrari F458 Italia Competizione autóhoz rögzítették síléceivel. A járművet a spanyol autóversenyző, Marc Sánchez vezette.

Így szikráznak a lécek 60-nál az aszfalton
Farrel teljesen szokásos, az alpesi versenyek óriás-műlesikló versenyeinek sztenderd sílécét használta, az Atomic lécein "csúszott". Elmondása szerint roppant nehéz volt uralni a léceket ilyen körülmények között, 50 km/órás sebesség felett a lécek már külön életet élnek. Ahogy a videón is látható, az aszfalt nem tett jót a léceknek, amelyek most már múzeumba kerültek.

Farrel elérte a 63,78 km/órás csúcssebességet, ezzel alaposan megjavította a 2015-ben, az USA-ban felállított korábbi 51,4 km/órás csúcsot.

"Fedett pályán" is világcsúcstartó
Farrel egyébként havon sem lassú. Részt vesz a gyorsasági síelők versenyein, már 231 km/órás rekorddal büszkélkedhet. Emellett ő tartja a fedett pályás gyorsasági síelés rekordját, amelyet tavaly májusban ért el a francia Amneville fedett pályáján 104,965 km/órával.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.