Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Aflenz-Bürgeralm: csődbe jutott a síterep

2014.04.09. Bata Attila

Újabb rossz hír érkezett Stájerországból. Az olvasóink körében is ismert síterep, Aflenz csődbe jutott. Az egyik ok itt is a katasztrofális elmúlt szezon. A hóágyúk nélküli síterep csak a természetben bízhatott. Egyelőre bizonytalan a közel egymillió eurós adósságot felhalmozó síterep sorsa.
Csődbe jutott Aflenz, a csődeljárási értesítő szerint a síterep vagyona 343 ezer euró, ezzel szemben az adóssága 1,332 millió euró. A különbség jelenleg közel egymillió euró. A csődbiztos felhívta a figyelmet arra, hogy a 2013/2014-es szezon elszámolása nem készült el, így ezek a számok még nem véglegesek.

Egy öreg kétszemélyes ülőlift visz fel a Bürgeralmra
Egy öreg kétszemélyes ülőlift visz fel a Bürgeralmra
A síterep egyik hátránya, hogy hóágyúk nélkül (volt) kénytelen üzemelni. Ez a hátrány ebben a szezonban is megmutatkozott. Nagyon későn, csak január 28-án lehetett itt először síelni és már február 28-án be kellett zárni. Ez összesen 34 nap. Ehhez képest az elmúlt 10 évben volt olyan tél is, amikor közel 100 napot tudtak nyitva tartani.

Völgyállomás és parkoló
Völgyállomás és parkoló
A rövid nyitva tartás meglátszott a látogatók számában. Az idei szezonban 6500 vendéget tudtak csak fogadni, ez nagyon kevés a szezononkénti átlagosan 25 ezer síelőhöz képest.

Hírek szerint már a 2012/2013-as szezonban is visszaestek a bérleteladások. Akkor 85 ezer euró üzemeltetési veszteséggel zárt a síterep, amellyel a teljes adósság már 750 ezer euróra rúgott, és ehhez jött még az idei katasztrofális szezon.

A mostani 1,332 milliós adósság jelentős részével a hitelező bankoknak tartozik a síterep. A Sparkasse és a Raiffeisen együtt kb. 1,25 millió eurós nagyságrendben szerepel a hitelezők listáján.

Az eddig 19 főt foglalkoztató síterep jövője egyelőre bizonytalan. Az értesítő nem zárja ki a további üzemeltetés lehetőségét, bár ennek feltétele, hogy valaki olyan megoldással álljon elő, amelyre a hitelező bankok is rábólintanak.

A fotók a sielok.hu csapat besízésén készültek 2013 januárjában.
KOMMENTEK
maci-laci | 2014.04.09. 12:07
Kár érte, remélem kimásznak a gödörből.
Szeretem ezt kis terepet, csodálatos a hangulata, no meg a kilátás is parádés.
Stani | 2014.04.09. 14:37
borítékolható volt, a síterep felett mér évek óta ott lebeg Damoklész kardja. Korábban, ha jól tudom a duplaüléses működési engedélyének meghosszabbításával voltak gondok. Másodszorra már aligha adják ki rá az engedélyt. Ha még emlékeztek rá ez okozta Türnitz-Eibl pályáin is a véget. Csak az elmúlt 10-15 évben kb 20 sípálya szűnt meg a határközelben, és ebben voltak nagyobbak is: Türnitz, Maria Schutz, St Aegyd (Gschwendt), Corona, Alpl, Josefsberg és most Aflenz van soron és sajnos Unterbergen sem rózsás a helyzet a jövőt illetően. A többieket mesterséges pénzpumpával tarja fenn az állam (tk). Egyedül Semmeringen Ok a helyzet, de ott is különösen az ukrán befektetők feneketlen pénztárcája miatt.
arsenal | 2014.04.09. 19:18
Egyszer voltam itt, egy nyereményjegy köré gyűjtött családdal. Szívélyes, barátságos terep, fent olyan érzésed van mintha kicsit megállna az idő. Azt sajnálom, hogy a Talabfahrt-ot nem tudtuk kipróbálni, lehet, hogy már nem is lesz rá alkalom :(

Racionálisan nézve sajnos mindenképpen nagy beruházásra lenne szükség, a völgyfelvonó lecserélés és a hóágyúzás megteremtése nem két fillér.
vasssy | 2014.04.09. 20:15
Sajnos tényleg várható volt, hogy ez bekövetkezik. Engem csak jó emlékek fűznek a helyhez, nagyon kedvelem/kedveltem. Egy igazi "titkos" hely volt azoknak akik menekülni akartak a zsúfoltság elől és nem igényeltek fűthető ülésű buborékos felvonókat vagy drága szállodákat. Azért még szurkolok nekik, de ha csak nagy beruházással lehet megmenteni, akkor már el fog veszni a régi varázsa. Mert szerintem volt neki...
csabor | 2014.04.09. 21:57
Gyönyörű hely. Jóemberek jóvoltából csodálatos napokat töltöttem ott.
Remélem nem egyedi alkalom volt!
Rera | 2014.04.10. 08:16
ÓÓÓÓÓóóóóó, de szomorú lettem! A völgyből fölfelé, lassan, nyikorogva, mi meg takaróba csavarva, de jó volt...
szucstamas | 2014.04.21. 10:06
Szomorú- szomorú, de az osztrákok nem estek a fejükre- biztos megoldják ennek a szuper helynek a jövőjét, lehet, hogy néhány év, de lesz itt még valami!!!
Nekünk meg gyorsan meg kéne venni "fillérekért" a régi felvonókat a magyar sípályákon még nagyon jól működnének évekig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.