Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi világkupa: új szabályok, új helyszínek

2016.07.06. 2016.08.01. Bata Attila | frissítve: 2016.08.01.

Június elején a mexikói Cancunban tartotta szokásos gyűlését a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). Megváltoztattak néhány szabályt (lécek specifikációja, rajtsorrend), kijelölték a jövő évi világkupa versenyek helyszíneit, valamint a 2021-es alpesi világbajnokság színhelyét is.

Rajtsorrend a gyors számokban

Osztrák javaslatra megváltozik a szuper-óriásműlesiklás és a lesiklás rajtsorrendje. A régi rendszert még a 2008/2009-es szezonban vezették be, akkor a legjobb 7 versenyző a 16-os és 22-es közötti rajtszámokat kapta. Az osztrákok szerint a nézők nagy része csak ezt a hét versenyzőt nézte, utána már kevés nézőt érdekelt a verseny. Az új szabály három csoportra bontja az első 30 versenyzőt. Az első tízet összerakják a második tízzel. Vagyis az első tíz rajtszámát az 1 és 19 közötti páratlan rajtszámokból sorsolják, a második tíz rajtszámait pedig a 2 és 20 közötti páros rajtszámokból. A 21. és 30. helyen állók pedig 21-es és a 30-as rajtszámokból kapnak.

A változás célja, hogy a nézők több időt töltsenek a tévé előtt, az eddigi hétversenyzős "csúcsidőszakot" kitolják addig, amíg a 20 versenyző leér. A versenyzők nagy része egyetért a változással, de vannak pl. Lindsey Vonn, akiknek nem tetszett.

Új lécspecifikáció férfi óriás-műlesiklásban

2012/2013-as szezonban már megosztotta a síelőket az akkori osztrák javaslat, amelyben megnövelték az óriás-műlesikló lécek rádiuszát és hosszát. Sokaknak nem jött be a változás, de a legnagyobb ellenzőt, Ted Ligety-t ez sem gátolta meg abban, hogy sorra nyerje az érmeket. Akkor a férfiaknál 195 cm-re növelték a léc hosszát és 35 méterre a rádiuszt. Az akkori javaslatot azzal indokolták, hogy csökkentsék a térdsérüléseket, a mostanit pedig azzal, hogy összefüggés mutatható ki a hosszabb lécek használata és a hátsérülések között.

A mostani döntést már nagyobb konszenzus fogadta, mint a korábbit. A versenyzők jelentős része, valamint a sportszergyártók is támogatták. Így már a kongresszus előtt is nyílt titok volt, hogy megszavazzák a minimum 193 centiméteres hossz és a minimum 30 méteres rádiusz szabályt. A kongresszuson a lécek maximum szélességét is szabályozták, a kötés alatt max. 65 mm, a léc elején pedig max. 103 mm.

Új helyszínek a világkupában

2018-ban olimpiát rendeznek Dél-Koreában, ezért 2017 márciusában a nők is ázsiai túrára indulnak. Ennek az egyik áldozata a jasnai (Chopok) verseny, amely jövőre kikerült a naptárból. Ezzel szemben négy új síterep is bekerült a versenynaptárba: Killinton (USA), Kronplatz (ITA), Phjongcshang (Dél-Korea) és Squaw Valley (USA). A két új amerikai verseny mellett megmaradnak a régi észak-amerikai versenyek is, sőt a világkupa döntőt is Aspenben rendezik, így az idén azok örülhetnek, akik magyar idő szerint este szeretnek élőben nézni síelést a tévében.

Két év sikertelen próbálkozása után törölték a müncheni városi futamot. A közeli versenyek közül megmaradt Zágráb, Maribor és Semmering. Ez utóbbit minden páros évben rendezik, ha az időjárás is partner. Az osztrák szövetség szívesen áttenné a versenyt a szomszédos Hochkarra, amely hóbiztosabb. Szerintük, ha idén is elmaradna ez a verseny, akkor az osztrákok elveszíthetik ennek a versenynek a rendezését.

Jövőre búcsút mondunk a kombinációnak Kitzbühelben, de ez a versenyszám amúgy sem kap túl nagy hangsúlyt, összesen egy versenyt rendeznek a férfiaknak az olasz Santa Caterinában. A sors fintora, ha az olaszoknál elmaradna, akkor Kitzbühelben pótolnák be.

Cortina d'Ampezzo: alpesi VB 2021-ben

A híres olasz síterep már négyszer rendezett világbajnokságot és az utóbbi négy világbajnokságra is pályáztak, de mind a négyet elbukták. Most ötödszörre és a hírek szerint az utolsó alkalommal adták be a pályázatukat. Most már a kongresszus előtt biztosak lehettek a sikerben, hiszen rajtuk kívül más nem pályázott a 2021-es alpesi VB rendezési jogára.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Cafe-Pension s`Platzl csillagcsillag
A panzió Spital am Semmering település főutcáján fekszik, közúton mindössze 450 m-re Stuhleck sípályáitól. A ház aljában kávézó, míg a felső részén 2, illetve 2+1 ágyas szobák, illetve egy 6 fős apartman található. Ellátás: reggeli, vacsora. Parkoló, Wi-Fi, sítároló, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.