Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi versenyek: még egy hónap és Sölden!

2013.09.26. Bata Attila

Jó dolog, ha vannak biztos pontok az ember életében. A síszezon előtti várakozás egyik fordulópontja az október végi verseny a söldeni gleccseren. Innen már egyre jobban bizsereg a láb, beindulnak a tervezgetések, várjuk az előszezon nagyobb havazásait és várjuk a szezonkezdetet.
Október 26-27-én rendezik idén a söldeni versenyeket, szép lassan mi is ráhangoljuk magunkat. Mostantól hetente jövünk ezzel a témával, árgus szemekkel nézzük a hóhelyzet alakulását és latolgatjuk majd, hogy kikre lesz érdemes figyelni az első versenyeken. Ezen a nyáron is annyi minden történt a versenysport csúcskategóriájában, hogy október végéig talán minden fontos dolgot összeszedünk majd ebben a témában.

Az idei szezon egyik érdekessége, hogy februárban olimpiát rendeznek, tehát sokaknak az lesz az évad legfontosabb versenye, így várhatóan nem az évad elejére időzítik a csúcsformát. Jó hír, hogy az előző szezonhoz képest sokan térnek majd vissza idén a sípályákra, ma róluk lesz szó.

A svájci Beat Feuz rejtélyes térdszenvedései tönkre tették az előző szezonját. Két évvel ezelőtti összetett VK második helyezettjének a térde tavaly Söldenben gyulladt be, aztán orvosról orvosra járt, halolajtól kezdve mindennel kezelték és félrekezelték. Az egész tavalyi szezont kihagyta, amely azt jelentette, hogy Didier Cuche visszavonulása és az ő betegsége miatt a svájci férfi csapat nem sok vizet zavart tavaly az élmezőnyben. Feuz már rendben van és jelenleg is Söldenben edz, de az első versenyt kihagyja.

Ez még tavalyi kép az első őszi havazás után (Kép. Sölden / Facebook)
Ez még tavalyi kép az első őszi havazás után (Kép. Sölden / Facebook)
Szintén kihagyja a versenyt a svájciak olimpiai bajnoka Carlo Janka. Egyrészt neki is van mit bepótolnia, hiszen bevallása szerint februárra Ligety és Hirscher szintjére akar eljutni, másrészt a gyenge tavalyi szezon után most olyan rossz rajtszámot kapna, hogy azzal nincs esély hozzá méltó eredményre.

Bode Miller szintén kihagyta az egész szezont tavaly, térdsérülése rendbe jött. Nála most a számok fontosak, vagyis 12 év óta végre nem fáj semmije, és nyáron 10 kilót fogyott. Állítólag teljes erővel edz az olimpiára, szeretne még érmet az eddigi öt medál mellé. Söldenben már ott lesz, ez neki amúgy is kötelező, hiszen az osztrák síterep a sisakszponzora.

Lindsey Vonn is ismét havon edz. Rekordidő alatt tért vissza a pályára februári sérülései után, neki a főcélja az olimpia, Sölden még túl korai a sérülése után, őt először november végén láthatjuk hazai havon, az észak-amerikai versenyeken.

Így nyert Ted Ligety 2011-ben. Saját maga elemzi mindkét futamát.
Szintén visszatérhet az osztrák Marlies Schild, aki decemberben sérült meg. A szlalom királynő megpróbálta összedrótoztatni magát a schladmingi világbajnokságra, el is indult, de nem volt az igazi. Így utólag még negatív hatása is van az erőltetett indulásának, hiszen azzal, hogy rajthoz állt, megszűnt a sérülés miatti védettsége. Mivel több versenyen nem indult, eredményei nincsenek tavalyról, így kiesett a legjobb nyolc női síelőt jelentő osztrák ’A’ keretből. Schild 2002 óta folyamatosan az első csapat tagja volt.

Neki most arra kell koncentrálnia, hogy visszaszerezze helyét az osztrák csapatban, a söldeni óriás-műlesiklás amúgy sem a fő száma. A biztosító szponzora bízik benne, mostantól már az egész családot támogatják. A leendő férj, Benni Raich mellett, már hugit, Bernadettét is szponzorálják. Schild tavaly sérülés miatt nem tudta megdönteni a legendás Vreni Schneider csúcsát, aki 34 szlalom VK győzelmet ért el karrierje során. Schild sérülése előtt 33-nál tartott.

Szóval, már csak egy hónap és kezdődnek a versenyek. Hamarosan a többi versenyzőről is írunk, és ne felejtsük el, hogy játékkal készülünk az első futamokra. A februári schladmingi világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is lehet majd tippelni a legjobbakra, természetesen értékes nyereményekért.
KOMMENTEK

Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.