Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria lassan elsüllyed a sok hóban

2012.01.08. Stánicz Balázs

A csütörtökön érkezett havazás tovább folytatódott, így vasárnapra tekintélyes friss hó esett le az osztrák hegyekben. A havazásnak még nincs vége; keddig újabb egy méter várható.
Zell am See  | Fotó: Zell-Kaprun
Zell am See | Fotó: Zell-Kaprun
Két méter hó esett

A nyugati tartományokban átlagosan 70-150 cm friss hó esett csütörtök óta, azonban az Arlberg régióban helyenként két méter illetve annál több, mindezek a vasárnap délelőtti adatokat tükrözik, azóta tovább esik a hó.

A tiroli St. Antonban már a hóvastagság méréséről is letettek; a 2100 méteren lévő hómérce maximum négy méterig mér, azonban a hó már ezt is belepte. A lifttársaság szerint legalább egy méterrel több hó fedi az ottani lejtőket, azaz összesen öt (!) méter. Vorarlbergen, Tirolban vasárnap reggelre újabb 20-40 cm, Salzburgban 20-50 cm, Felső-Ausztriában és Stájerországban 30 cm, Alsó-Ausztriában 5-30 cm friss hó esett.

Keddig újabb egy méter hó várható

Azonban a havazásnak még nincs vége; keddig átlagosan újabb 30-60 cm hóval számolnak a szakértők, helyenként egy méterrel. Hétfőn már jelentősen csökken a havazás intenzitása Vorarlbergen és Tirol nyugati felén; helyette a súlypont Salzburgra és a keletebbi régiókra tevődik át. A határ közeli síterepeken elsősorban Ötscher és Hochkar környékén várnak „rekord” értékeket.

Hatalmas hó a síterepeken

Míg november végén még pánikhangulat uralkodott a hóhiány végett sok osztrák síterepen, addig most bőven jutott szinte mindenhova a fehér áldásból. Az arlbergi régióban köztük St. Antonban 5 méteres a hó vastagság, Salzburgban Kaprun az éllovas közel 4 méteres hóval, de nincs mit szégyenkeznie Zell am See-nek (230 cm), Saalbachnak (225 cm), Hochkönignek vagy éppen Fieberbrunnak sem (mindkettő helyen 200 cm). Az ismertebb salzburgi sívölgyek közül Saalbach (Glemmtal) az éllovasok közt, itt a völgyben is közel másfél méteres a hó vastagsága.

Stájerországban Dachstein gleccser (360 cm) toronymagasan vezet. A schladmingi síhegyek tetején 140 cm hó, Tauplitzon 260 cm, Loseron 280 cm, Planneralmon 150 cm fedi a lejtőket. Felső-Ausztriában Krippenstein vezet 215 cm-el. A határ közeli síparadicsomokban Hochkar (120 cm) és Ötscher (100 cm) tartozik az éllovasok közé. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Karintia nagy része (különösen a keleti fele) semmit sem kapott a nagy havazásból; Petzenen továbbra is csak a műhónak köszönhetően lehet síelni, a völgyekben kis túlzással a hóvirágok tündökölnek. Kivételt az északnyugati, Salzburggal határos síterepek képeznek, így Heiligenblut és a Mölltali gleccser.

17 000 síelő elvágva a külvilágtól

Nyugaton a hóhelyzet változatlan, ezúttal a Paznaun völgy a leginkább érintett, ahol több ezer turistát és helyi lakost vágott el a havazás a külvilágtól. Szombat este óta zárva van az Ischglhez és Galtürhöz vezető főút. Vasárnap délután óta St. Anton, St. Jakob és St. Christoph elérhetetlen, továbbá St. Gallenkirch, Gaschurn, Gargellen. Az említett települések, síterepek mind Vorarlbergen és Tirol nyugati részén helyezkednek el. A mai nap folyamán Wildschönaunál is leeresztették a sorompót, a hírek szerint az üdülőhely történetében először.

A folyamatosan szakadó hó meghozta az első elzárt települést Salzburgban is, a kedvelt síhely; Mühlbach Hochkönig lavinaveszély miatt átmenetileg nem elérhető. Pár órája zárták le a Stubachtal főútvonalat, így Uttendorftól Weißsee síterepe sem megközelíthető.

A "hódombok" autókat rejtenek - Fotó: Jan Scheruhn
A "hódombok" autókat rejtenek - Fotó: Jan Scheruhn
Magyar diák keveredett lavinába

Továbbra is négyes, azaz nagy a lavinaveszély. A szombat délelőtti átmeneti időjárás megnyugvás sokakat csábított a pályán kívüli területekre; a tiroli Axamer Lizumban három diák - köztük egy magyar - keveredett lavinába. A diákok a fahatár felett egy lavinaveszélyes lejtőn síeltek le, amikor megindult a hegyoldal. Két diákot elsodort a hógörgeteg, egyikőjüket csaknem 400 méterre. A magyar síelő ki tudott jönni a lavinából, a hegyi mentőket ő értesítette. A mentősök szerint óriási szerencséjük volt a diákoknak. A lavinaveszélyre jellemző, hogy még ők sem síeltek le hozzájuk, hanem helikopteren közelítették meg a helyszínt, majd kötéllel ereszkedtek le a síelőkhöz.

Szintén második szülinapját ünnepelheti egy 18 éves helybéli, akit Kalsban vitt el a lavina. A fiú mindenféle felszerelés nélkül merészkedett a szűzhóba, amikor megroppant a lejtő alatta és betemette a lavina. Közel 20 percen keresztül volt a hó alatt, mire sikerült megtalálni; sérülések nélkül megúszta a balesetet.

A Stubai völgyében fekvő Schlick síparadicsomában is védőangyalok vigyáztak a síelőkre. Egy 33 éves német férfi már lesíelt a hegyoldalon, amikor is elesett és miközben a sílécet kereste a hó alatt, fentről egy 24 éves innsbrucki csúszott be ugyanarra a lejtőre, ami már nem bírta a további terhelést és megindult a sílécét kereső férfi irányába. A lavinát megindító síelő ún. Airbag lavinazsákot viselt, amit egyből kioldott, így a lavina tetején maradt. A német sízőt félig temette be a lavina, de ki tudta magát szabadítani. Mindketten sérülések nélkül úszták meg.
KOMMENTEK
boardza | 2012.01.09. 09:45
Graz környeki palyak sajnos termeszetes havat nem kaptak eddig
elmo | 2012.01.09. 13:54
Végre jó hírt is olvasni; nem meghaltak a lavina miatt, hanem megúszták. Hurrá!
(azért mindenki vigyázzon)
vasssy | 2012.01.09. 18:15
Azért egy kevés jöhetett volna ide is... :-)
százas | 2012.01.09. 19:55
Hiába nyitott ki Eplény Európában elsőként...
| 2012.01.10. 10:06
elmo: lehet nézni így is, viszont elég szomorú hogy napokig mondták hogy nagyon magas a veszély, erre még is csak kimentek. gratula ehhez a döntésükhöz. óriási szerencséjük volt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.