Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Falkert
Kinderhotel****
Januári előfoglalás
15 % kedvezménnyel!
Nassfeld
Pályaszállás! 15% first minute akció
dec. 7-23-ra!
További first minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Rauris
Titkos tipp családok részére!
Új kiskabinos lift decembertől!
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Elolvadt a világ legmagasabb síterepének gleccsere

2009.04.21. | Frissítve: 2016.03.07. | Szerző: Batus
Elolvadt a világ legmagasabb síterepének gleccsere Újabb kuriózumnak mondhatnak búcsút a világ síelői és természetvédői. A világ legmagasabban üzemelő sípályájának, a bolíviai Chacaltaya gleccserének hó és jégmezőjéből szinte már alig maradt valami mostanra. Véget ért a síelés 5000 méter felett az Egyenlítő közelében.
Az év elején a Világbank adott ki egy jelentést a dél-amerikai gleccserek helyzetéről. A tanulmányban szó esik Chacaltaya-ról, Bolívia egyetlen síterepéről. A többi dél-amerikai gleccserhez hasonlóan a Chacaltaya is jelentősen zsugorodott az elmúlt években, a jelentés szerint 1983 óta körülbelül 80 százalékkal lett kisebb a gleccser.

Chacaltaya – a helyiek nyelvén ’hideg út’ – síterepét pontosan 70 évvel ezelőtt, 1939-ben nyitották meg. A nyitást azt tette lehetővé, hogy a közeli fővárosból utat építettek a gleccserhez, amely hatalmas teljesítmény volt az előző évszázad harmincas éveiben. Bolíviai több gleccserrel is rendelkezik, de újabb síterepet mégsem építettek. A helyi legenda szerint ennek az oka az, hogy Chacaltaya tervezőjét 1945-ben elsodorta a lavina, és ezt a helyiek a hóistenek bosszújának tekintették.

A külföldiek nem voltak ennyire babonásak, jószerivel a kalandvágyó külföldiek tartották életben a síterepet. Sokan szerették volna elmondani magukról, hogy a világ legmagasabb lifttel ellátott síterepén síeltek. Az a kampós lift pedig semmit sem változott 1939 óta, így a síterep magának tudhatta a világ egyik legrégebbi liftjét is. Miután a venezuelai Meridia síterepe bezárt, Chacaltaya lett Dél-Amerika legészakibb, és az Egyenlítőhöz legközelebbi síterepe.

Télen továbbra is kibírhatatlanok itt a körülmények, így a síterep csak nyáron üzemelt (európai időszámítás szerint, amikor nálunk tél van), de az utóbbi években már nem volt elég hó a síeléshez. A helyi síklub még megpróbált pénzt szerezni hóágyúk telepítéséhez, de ez lehetetlen vállalkozás egy olyan szegény országban, ahol másra sem nagyon jut pénz.

A síterepet emiatt végérvényesen bezárták, a síliftet lebontották és ma már csak túrázók látogatnak el a környékre.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 22 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...