Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Brutális: hét méter vastag hó a francia hegyekben

2018.01.11. Bata Attila

Az utóbbi napokban 2-2,5 méter is hullott a nyugat-francia hegyekben, különösen Savoie (Savoya) megye települései jutottak bajba a nagy havazás miatt. Az elmúlt napokban egy hatalmas lavina terítette be az egyik utat, a hókotróknak 7 méter vastag hófalakon kellett átvágniuk magukat.
Bonneval-sur-Arc településre vezető út  (Kép: Alain Duclos)
Bonneval-sur-Arc településre vezető út (Kép: Alain Duclos)
Már írtunk arról, hogy a havazás kezdetén Bonneval-sur-Arc településen 24 óra alatt 150 cm hó hullott. A havazás utána még folytatódott, a frissen lehullott mennyiség meghaladta a két métert. A helyi polgármester hétfő este kijárási tilalmat rendelt el a lavinaveszély miatt.

A környékbeli hegyekben is hasonló mennyiségű hó hullott, amely nem sokáig tartotta magát a hegyoldalban, hamarosan kisebb-nagyobb lavinák indultak meg.

Bonneval-sur-Arc és Bessans közötti utat lavinaveszély miatt már hétfő óta lezárták, szerencsére. Ezzel a 250 fős települést ugyan elzárták a külvilágtól, de a döntés jogosságát a következő nap mutatta meg, amikor hatalmas lavina zúdult a két település közötti útra.

Így nézett ki az elzárt település:

Alain Duclos, a helyi lavinakutató intézet munkatársa elmondta, hogy ebben a régióban 20 éve nem láttak ilyen hatalmas hóomlást. Ez persze annak is köszönhető, hogy 2000 óta rendszeresen végeznek megelőző robbantásokat, de erre az utóbbi napokban nem volt lehetőség.

Lavina után
A lezúdult lavina kb. 250 méteres szakaszon 4-7 méter vastag hóakadályt épített a hegyi úton. A kedden lezúdult hótömeg eltakarítását azonnal megkezdték és szerdára, ahogy a fenti videóban is látható, már valamennyire járhatóvá tették az utat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.