Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tíz nappal a szívműtét után VK-futamgyőzelem!

2011.03.10. Árvay Sándor

Tíz nappal a szívműtét után VK-futamgyőzelem! Carlo Janka és Bode Miller karrierjében azonosság, hogy mindketten nyertek olimpiai aranyat tavaly Vancouverben. Az idei szezon zárását eltérően kezelik. A svájci sztár még hajrázik, s az operációról szinte azonnal a lejtőkre sietett, amerikai kollégája viszont a kihagyja az idényzáró futamokat, mert kislányával akarja tölteni a következő napokat.
Még három hete sincs, hogy kisebb szívműtéten esett át Carlo Janka, a svájciak összetett Világkupa-címvédő alpesi síelője. Az óriás-műlesiklás 2010-es olimpiai bajnoka egy ideje már szívritmuszavarral küzd, s február 23-án radio-frekvenciás katéteres műtéten esett át egy zürichi magánklinikán, gyakran előfordult ugyanis, hogy terhelés nélkül is 140-re felszökött a pulzusa.

A 24 éves sportoló pár nappal a műtét után újra edzésbe állt. A március 5-én rendezett szlovéniai VK-futamon, Kransjska Gorában már versenyzett, s a francia Alexis Pinturault és az idei vébén aranyérmes amerikai Ted Ligety előtt megszerezte a győzelmet. Ez volt pályafutása 9. VK-elsősége, s a negyedik az óriás-műlesiklásban.

"Jól érzem magam, s a mérések is azt igazolják, sikeres volt a műtét. Korábban a verseny után fél órába tellett, míg a pulzusom 160 körüli értékre visszaállt. Közvetlenül a mostani lesiklásom után 199-et mértek, ám húsz perc elteltével már 130 alatti értéket mutatott ki a műszer."

Kérdés, hogy miként tud felzárkózni a Világ Kupa összesített pontversenyében, ahol jelenleg az ötödik helyen áll. A horvát szupersztár, Kostelic elsősége már nem forog veszélyben, de a dobogós helyekért még nagy csata várható. A március 16-20. között esedékes Világ Kupa döntőn (Lenzerheide) az egyes szakágak aktuális rangsorának legjobb 25 sízője vehet részt az extra VK-pontokért zajló vetélkedőn.

Az összetett Világ Kupa-pontverseny állása:

  • 1. Ivica Kostelic (horvát) 1307
  • 2. Didier Cuche (svájci) 725
  • 3. A. L. Svindal (norvég) 722
  • 4. Silvan Zurbriggen (svájci) 703
  • 5. Carlo Janka (svájci) 674
A mögöttünk levő évtized egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb versenyzője, az olimpiai aranyérmes (2010), négyszeres világbajnok, s kétszeres összetett Világ Kupa-győztes amerikai Bode Miller viszont a magánéletet helyezi előtérbe, s akárcsak az előző két szezonban, most is kihagyja a szezon utolsó versenyeit. Miller annak az öt férfinak, akiknek mind az öt versenyszámban sikerült már Világkupa-versenyt nyernie. Az olimpiákon eddig egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett.

Az amerikai sí szövetség rövid közleményében az áll, hogy a 33 esztendős sportoló több időt akar tölteni kislányával, s ezért zárja máris le a 2010/11-es szezont. Arról nem tesz említést a hír, hogy Miller vajon folytatja-e pályafutását, vagy végleg búcsúzik a profi karriertől.

A februári vébé, a németországi Garmisch Partenkirchenben nem hozott érmet az amerikai klasszis számára, aki ezt követően már pihenőre fogta a dolgot, hiányzott a VK-futamokról, s immár az is hivatalos, hogy idén nem is csatol lécet. A szezon legjobb eredményét egyébként a kitzbüheli Hahnenkamm pályáján érte el, ahol Didier Cuche mögött a második helyet szerezte meg.
KOMMENTEK
vasssy | 2011.03.10. 18:27
"Bode Miller hat nicht mehr Lust zum Schifahren" - legalábbis ebben a szezonban. Az Ö3 sporthírszerkesztőinek így jött le a dolog. Úgy látszik ő nem az a típus aki szabadidejében is síelni megy, mert valahol a kaliforniai tengerparton - talán San Diegoban? - tölti a szezon hátralévő részét. Végül is megteheti.
WéberF | 2011.03.10. 18:54
Akkor most Carlo Janka-ról, vagy Bode Millerről szól ez a hír? Nekem Carlo Janka szimpatikusabb.
vasssy | 2011.03.10. 21:30
Szerintem mindkettőről. :-)
Martins | 2011.03.11. 08:17
Carlo Janka kicsit jobban aggódhatna az egészségéért (és az életéért),ugyanis én nem vagyok,nem voltam élsportoló,de húsz perc elteltével a pulzusom visszaáll 65-re.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.