Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Őrületes rekord: Chamonix-Zermatt sítalpakon 21 óra alatt!

2010.04.15. Bata Attila

Őrületes rekord: Chamonix-Zermatt sítalpakon 21 óra alatt! Európa talán egyik legismertebb, legnépszerűbb és legszebb sítúraútvonalát tette meg rekordidő alatt két francia síoktató. A normális esetben hat- vagy hétnapos útvonalat sikerült 21 órán belül teljesíteniük, és ezzel majdnem háromnegyedórával megdöntötték az útvonal korábbi rekordidejét.
Az Alpok két kultikus települése, a francia Chamonix és a svájci Zermatt, közötti utat a hegyeken keresztül is meglehet tenni, akár sítalpakon is. A páratlanul szép túrát gyalog a 19. században sikerült először teljesíteni, sítalpakon pedig csak 1911-ben jött össze először. Az angolok által elnevezett, később franciásított Haute Route megtételéhez tökéletes időjárás, megfelelő hóviszonyok, és kemény kitartás kell. A statisztikák szerint ez nem mindig jön össze, általában a túrázók fele nem tudja teljesíteni az utat.

A szokásos Haute Route túra hat vagy hét napból áll. Úgy kell eljutni a négyezer méter magas hegyek között az egyik irányból a másikba, hogy az éjszakákat az útba eső menedékházakban kell tölteni. Amire a hegyi vezetők 6-7 napot adnak, azt három francia síoktató 20 óra 28 perc és 5 másodperc alatt tette meg.

A három síoktató április 5-én vágott neki a majdnem 180 kilométeres és összesen 8400 méter szintemelkedéssel nehezített túrának. Már tavaly is szerették volna megdönteni a csúcsot, de akkor a rossz időjárás miatt fel kellett adniuk a próbálkozást. Az időjárás most sem volt a legszerencsésebb, már az elején hóviharba kerültek, a harmadik társuknak itt fel is kellett adnia az utat. Később már megkegyelmezett az időjárás, és egy nagyon fárasztó, 2300 méteres szintkülönbségű ereszkedéssel a végén, a káprázatos Matterhorn mellett, este hétre értek Zermattba.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.