Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csendes hóágyúk nem zavarják az éjszakai nyugalmat

2018.01.02. Bata Attila

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy hóágyúzás nélkül nincs síelés szinte egyetlen alpesi pályán sem. Még a havasabb hegyek is lehúzhatnák a rolót nélkülük, kb. néhány hetet üzemelhetnének szezononként. A legmodernebb hóágyúk már kevésbé terhelik a környezetet, például csöndesebben dolgoznak.
Ilyen szép havat csinál, ha jól a körülmények
Ilyen szép havat csinál, ha jól a körülmények
A németországi Altenberg síterepe kb. magyarországi magasságokkal (750-905 méter) "büszkélkedhet", ebben a magasságban terül el két pályája, amelyeken nem könnyű megtartani a havat. Vannak lándzsás hószóróik, de azok kevésbé hatékonyak és nem lehet őket mozgatni. A pálya alja már a faluban van, ezért itt éjszakánként nem lehet technikai havat gyártani, mert a "hagyományos" hóágyúk zaja zavarja a helyi lakosokat. Hóágyúzni pedig ebben a magasságban jobbára esténként nyílik alkalom, amikor egy kicsit lejjebb megy a hőmérséklet.

Az áldatlan állapotot a település idén december elején unta meg. Beraktak a táskájukba 60 ezer eurót és ellátogattak a dél-tiroli Techo Alpin céghez, ahonnan beszereztek egy modern hóágyút. Talán furcsának tűnik a darabszám, de az üzemeltetők szerint ez bőven megold mindent.

A síterep új szerzeménye, Techno Alpin TF10
A síterep új szerzeménye, Techno Alpin TF10
A hangos hóágyúkat felviszik a hegytetőre, ahol az erdő elnyeli a zajukat. A lándzsásokat elviszik egy másik síterepre, az új "suttogó hóágyúnak" nevezett berendezés pedig lerendezi a lakóházakhoz közeli részt, ideális körülmények között három nap alatt be lehet havazni egy 750 hosszú és 25 méter széles területet.

Úgy tűnik a lakók, az üzemeltetők, a polgármester, vagyis mindenki boldog. Állítólag csendes üzemmódban olyan halk, hogy hallani lehet, ahogy a pálya melletti fák tetejét fújja a szél. Mérnöki nyelvre lefordítva, az eddigi 45 decibel helyett csak 35-tel suttog, jóval a 40-es határ alatt.

Ilyen típusú hóágyúkat már több helyen is használnak, azonban ez az első Szászországban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.