Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csoda: hat nap után élve ásták ki a lavina alól

2016.02.09. Bata Attila

Valóságos csodáról szólnak a hírek a világsajtóban. Az indiai hadsereg tíz katonáját hat nappal ezelőtt sodorta el a lavina. Közülük ötnek a holttestét már megtalálták, amikor a legnagyobb csodára az egyik társukat életben találták meg nyolc méterrel a jéggé fagyott hóréteg alatt közel 6000 méteres magasságban.
A Sziacsen-gleccser a világ egyik kevésbé ismert háborús területe. Pakisztán és India évtizedek óta vitatkozik, sőt 1984 óta harcol érte egymással. A gleccser közel 6000 méteres magasságban fekszik a Himalájában, a hőmérséklet gyakran mínusz 60 fokig süllyed. A harcokat 2003-ban tűzszünet zárta le, de a két ország katonái azóta is járőröznek a kietlen területen.

Február 3-án tíz indiai katonát sodort el a lavina. Az egy kilométer széles lavina a katonák őrhelyére zúdult. India azonnal megkezdte a mentőakciót a borzasztó időjárási és látási viszonyok között. A pakisztániak által felajánlott segítséget elutasították. Tegnapig öt holttestet találtak meg, ebből négyet azonosítottak. Csak órákkal azután, hogy a helyi honvédelmi minisztérium bejelentette, hogy már nincs remény túlélőkre, jött a helyi hírügynökség híre, hogy az egyik katonát megtalálták hat nappal a hóomlás után.

A kutatócsapatnak mínusz 25 és 40 fok közötti hőmérsékletben, nagyon korlátozott látási körülmények között kell dolgoznia. A katonát hét-nyolc méter vastag kőkemény jéggé fagyott hóréteg alól kellett kibányászni. Időközben nyilvánosságra hozták a katona nevét, Lance Naik Hanamanthappa, akit kómában és kritikus állapotban szállítottak kórházba. A kórház közleménye szerint szerencsére külső sérelmi nyomok és fagyás nem volt a testén, de teljesen kihűlt állapotban került ki a hó alól. A következő 24-48 óra kritikus lesz, megpróbálják ismét beindítani a teljes vérkeringését.

A minisztérium most abban reménykedik, hogy folytatódik a csoda, és esetleg további túlélőket is találnak.

Ezen a területen a háború kirobbanása óta közel 900-an vesztették életüket. A sors furcsa fintora, hogy a legtöbbjük lavinától, földindulástól, a dermesztő hidegtől, és kevesebben a háborús harcoktól.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.