Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dél-Franciaország: méteres hó hullott 48 óra alatt

2016.02.29. Bata Attila

A mostani szezon eddigi terméseihez képest nagyon sok hóval búcsúztatta az időjárás a februárt a francia síterepeken, de különösen a dél-francia hegyekben hullott nagyon sok hó. Isola 2000 síterepét hétfőn a lezúdult lavina miatt nem is lehetett megközelíteni közúton.
Rengeteg hó hullott azokon a déli részeken, amelyeket a magyar síelők is jól ismernek a francia prospektusokból. Elsősorban a Hautes Alpes megye (département ) Queyras régiója járt a legjobban, ahol a Meteo France jelentése szerint már az egy métert is meghaladta a friss hó mennyisége.

Abriés, Queyras, közel egy méter hó a faluban ( a reklám után)
Az itt található Abriés településen az elmúlt két napban 70-80 cm hó hullott, fentebb a település síterepén már az egy métert is meghaladták. Több utat is le kellett zárni a lavinaveszély miatt, így többen is a településen rekedtek. Végül a hatóságoknak sikerült a kedvezőtlen időjárásban olyan időszakot találni, amikor a helikopterek felszállhattak, hogy berobbantsák a hegyoldalt.

Queyras
Queyras
Ebben a régióban helyenként, néhány hegyoldalban, már ötös fokozatú lavinaveszély van érvényben. A legmagasabb fokozat kiadására errefelé csak évente egyszer-kétszer került sor. A régió többi részén is magas, négyes fokozatú a figyelmeztetés.

Queyras
Queyras
Hasonlóan sok hó, hétfő délelőttig 60 cm hullott Isola 2000 síterepén. Itt is a lavinaveszély okozott gondot, itt még robbantani sem kellett, hanem egy lavina zárta el az utat hétfőn, így nem lehetett megközelíteni a sípályákat. Holnap azonban valószínűleg többeket kárpótolnak majd a hirtelen megjavult hóviszonyok.

Isola 2000
Isola 2000
Nemcsak itt havazott, hanem a többi ismert síterepen is. Chamonix-ban a járhatatlan túra utak miatt egy túrázó csoport rekedt egy menedékházban két napig, őket helikopterrel hozták le 2000 méter feletti magasságból. amikor kicsit javult az idő.

Érdekesség, hogy Korzikán is havazott 900 méter felett. 1000 méter körül 3-5 cm hó hullott. a helyi síterepek magasságában pedig 30-40 cm, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy kinyissanak. 

A Pireneusokban is szépen havazott, valamint a határ olasz oldalán. Az olaszok sem panaszkodhatnak a hétvégi hóesésre, erről is hamarosan beszámolunk.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.