Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Életműdíjat kapott a csúcstartó Kővári Károlyné

2015.06.01. Gémes Renáta

Életműdíjat kapott a csúcstartó Kővári Károlyné A Magyar Sí Szövetség köszöntötte Kővári Károlynét 85. születésnapja alkalmából, és "Életműdíj a magyar sísportért" díjban részesítette, melyet a szövetség elnöke, Kálomista Gábor adott át a 102 szeres bajnoknak, a Magyar Sí Szövetség közgyűlése előtt a Thália Színházban.
Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó 1930. május 8-án látta meg a napvilágot Budapesten. Sportcsaládba született, édesapja, Szendrődi (Szeiler) Nándor volt edzője édesanyjának, aki tornászként, Szeilerné Himfy Aranka néven vett részt az 1928-as amszterdami olimpián. De sífutásban, lesiklásban, műlesiklásban, alpesi váltóversenyben és járőrversenyben is sorra nyerte a magyar bajnoki aranyérmeket. Ezek után magától értetődő volt, hogy Ildikó korán, már 3 évesen elkezdett síelni. 17 éves korától pedig egymás után szerezte bajnoki címeit alpesi sízésben: 1947-től 1972- ig, 25 éven át sokszoros ifjúsági és felnőtt magyar bajnok volt, megszámlálhatatlan verseny győztese. Lesiklásban 14, műlesiklásban 17, óriás műlesiklásban 18, alpesi összetettben 15, így összesen 64 egyéni felnőtt magyar bajnokságot nyert, és 38-szor volt bajnokcsapat tagja.
Kálomista Gábor, a Magyar Sí Szövetség elnöke adta át az életműdíjat a 102 szeres bajnoknak.
Kálomista Gábor, a Magyar Sí Szövetség elnöke adta át az életműdíjat a 102 szeres bajnoknak.
Nemzetközi eredményei közül kiemelkedik az 1951-es pojanai UNIVERSIADE, ahol kétszer is a dobogóra állhatott, óriás-műlesiklás 2., műlesiklás pedig a 3. helyen végzett.
Két téli olimpián is képviselte Magyarországot: először 1952-ben, Oslóban, majd 1964-ben, az Innsbrucki téli olimpián, ahol a legjobb eredményét alpesi összetettben érte el, a 19. lett.

A BBTE, majd annak 1948-as megszüntetése után a BKV Előre színeiben versenyzett, és később ott volt edző. 1990- ben néhány korábbi klubtársával újra alakították a BBTE síszakosztályát, amely a 90-es években az alpesi versenyszámokban jelentős eredményeket ért el. A szakosztályt 2006-ig vezette.

Az Előre sportolójaként az érettségi után a Közlekedési Minisztériumban. Majd 1958-ban edzői és testnevelői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. Aztán 1959-től, harminc éven át a főiskola oktatója volt, sok felejthetetlen sítábort szervezett, segítségével többezer fiatal sajátította el a sízést.

Édesanyja Szendrődi Nándorné, férje Kővári Károly (mesteredző), leánya Enikő – aki elkísérte édesanyját a díjátadóra - és unokái is „éremgyűjtők” voltak, az összes egyéni és csapat bajnokságuk megközelíti a 200-at. 102 magyar bajnoki címével Kővári Károlyné Ildikó hazai csúcstartó.
Életműdíj a magyar sísportért
Életműdíj a magyar sísportért
A sípályákat egészen 82 éves koráig látogatta, 2012-ben csatolt lécet utoljára, de a magyar sízők szereplését élénk figyelemmel követi a mai napig.
Ildikó néninek 85. születésnapja alkalmából a Magyar Sí Szövetség nevében Kálomista Gábor adta át az Életműdíjat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.