Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elhunyt Warren Miller, a síelős filmek atyja

2018.01.28. Bata Attila

Ezen a héten, szerdán, amerikai otthonában, Seattle környékén hunyt el 93 éves korában Warren Miller. Aki valaha már nézett síelős vagy snowboardos filmeket, az egyből tudja, hogy kiről van szó. Aki más filmjeit nézte, annak sem nagy a különbség, hiszen azok a filmek is a mester által kitaposott úton indultak el.
Warren Miller
Warren Miller
22 éves volt 1946-ban, amikor nekifogott első filmjének. Los Angeles-i lakosként a telet az Idaho államban található Sun Valley síterepén töltötte. Élte a mára már "kihalófélben" lévő ski bumok világát, akiknek semmi nem számított, csak síelni lehessen, és cserébe bevállaltak mindent.

Miller is egy szűk lakókocsiban lakott a síterep parkolójában, nappal pedig síoktatóként kereste meg azt a pénz, amivel átvészelte a szezont. Itt kezdte el először egy kezdetleges kamerával rögzíteni síelős élményeit. Amint a helyiek meglátták, hogy mit csinál, kölcsönbe adtak neki egy 16 mm-es kamerát.
A kezdetek, részlet az 1950-es filmből
Miller csak szórakoztatni akart ezekkel a filmekkel, vagyis abban az időben az volt a szempont, hogy nevessenek az emberek. Az első 14 évben mindent egyedül csinált. Maga vette fel a filmeket, ő vágta meg a nyersanyagot, és még a zenét is (néha édesanyja orgonajátékát) ő adta a filmekhez.

A legfontosabb szempont az elmúlt 50 évben sosem változott: mielőtt leesnek az első hópelyhek, be kell mutatni a filmeket. Ennek érdekében egy termet bérelt minden szeptemberben, ahol saját maga élőben narrálta a filmjeit. Később ez a hang, a narrálás is "védjegye" lett.

A hatvanas években a síelés egyre népszerűbb lett az USA-ban. Ezzel egyidőben Miller filmjei is ismertebbé váltak. Annyira, hogy egy szezonkezdet előtt már kb. 100 mozi teremben mutatták be őket egyszerre az országban. Mivel az összes vetítésen nem lehetett ott személyesen, ekkor kezdte el felvenni a hangalámondásait, hogy a többi teremben is élvezhessék a már közismert narrációit.
Tisztelgés a síelés úttörői előtt
Az 1949-ben készült (1950-ben bemutatott) "Deep and Light" óta körülbelül 500 filmet készített egymaga, vagy a cége a Warren Miller Entertainment. A rövidebb filmek mellett, 1949 óta minden évben készítettek egy egész estés mozifilmet. A céget minden joggal, még a saját hangjának kizárólagos felhasználásával is eladta a fiának 1989-ben. Később újabb vevőkhöz került a Warren Miller Entertainment, és jogi vita is támadt 2009-ben, amikor Miller már saját filmjét narrálta, holott a szerződés szerint a hangját is eladta a vevőnek annak idején. A bíróság később Millernek adott igazat.

Halála után rengeteg írás jelent meg róla, tisztelgés a munkássága előtt. Korunk síelős filmjeinek készítői is tisztelettel adóznak a mester előtt, aki megteremtette a síelős filmek kultuszát. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.