Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síverseny törölve: még az Északi-sarkkörön is meleg van

2015.11.06. Bata Attila

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) meghozta döntését, elmarad a november 14-15-re tervezett alpesi versenyhétvége a finnországi Levi síterepén. Talán nehezen hihető, de az Északi-sarkkörön túli finnországi síterepen is túl enyhe az időjárás, még a hóágyúkat sem lehetett beindítani az utóbbi napokban.
Levi síterepe 160 kilométerrel északra található a Északi-sarkkörnél, de még ez sem garancia arra, hogy síversenyeket lehessen itt rendezni novemberben. Hagyományosan itt rendezik a szezon első szlalom versenyeit 2004 óta, vagyis itt rendeznék, hiszen a rövid időszak alatt az ideivel együtt már harmadik alkalommal (korábban 2007 és 2011) maradtak el a versenyek.

Azt már régóta lehetett tudni, hogy a FIS csütörtökön tart szemlét és megbeszélik a verseny sorsát, hiszen az utóbbi napokban a kedvezőtlen időjárás miatt nemhogy hó nem hullott, hanem olyan meleg volt, hogy a hóágyúkat sem lehetett beindítani. A legtöbben arra számítottak, hogy a végleges döntést szombatra halasztják, ehelyett az egész versenyt lefújták.

A versenypálya és az adatai. Most csak a tetején van hó...
A versenypálya és az adatai. Most csak a tetején van hó...
A FIS közleménye szerint a környéken uralkodó túlságosan enyhe időjárás miatt nem lehet versenyeket rendezni. A pálya tetején ugyan van hó, ezt még októberben gyártották, de a meredek szakaszon és a célegyenesben teljesen elölről kellene kezdeni a behavazást.

A finnek természetesen sajnálják a verseny elmaradását, amely körülbelül 3 millió eurós bevételt szokott hozni a környéknek, a győztesek pedig egy-egy rénszarvast kapnak. Ez utóbbi inkább szimbolikus, hiszen Lappföld egyik jelképét nem vihetik haza, a rénszarvasok továbbra is a finneknél maradnak.

Az elmaradt síversenyeket nagy valószínűséggel pótolni fogják. A legutóbbi hírek szerint közvetlenül karácsony előtt, a hölgyekre Courchevel, az urakra Madonna di Campiglio síterepe vár majd.

Újabb pletyka a versenyekkel kapcsolatban, ha a késésben lévő sílift a dél-koreai versenyszínhelyen nem készül el időre, akkor a versenyt Saalbach-ban pótolják.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.