Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Észak-amerikai hóhiány: veszélyben a versenyek

2016.11.14. Bata Attila

Amíg az Alpokban közel húsz éve nem látott ütemben nyílnak meg a síterepek november elején, addig Észak-Amerikában már nagyon várják a telet. A versenyzők alpesi világkupa sorozata itt folytatná a versenyeket, de egyelőre nem igazán biztató a hóhelyzet.
Lake Louise webkamera 1649 méteren. A célba 1690 méteren érkeznek a versenyzők.
Lake Louise webkamera 1649 méteren. A célba 1690 méteren érkeznek a versenyzők.
Lezajlott a világkupa futam Finnországban. Ilyenkor hagyományosan Észak-Amerikában folytatódnak a versenyek. A versenyzők nagy része a novemberben jobb feltételeket kínáló, magasabb fekvésük miatt hamarabb használható amerikai és kanadai pályákra indul gyakorolni. Így tett Miklós Edit is, aki ismét az amerikai válogatott központjába (Copper Mountain) utazott edzeni.

Miklós Edit Copper Mountain síterepén (Kép: Miklós Edit / Facebook)
Miklós Edit Copper Mountain síterepén (Kép: Miklós Edit / Facebook)
Az osztrákok ilyenkor hagyományosan Kanadában készülnek. Ők sem mondták le az utat, de a síterepen egyelőre csak szuper-g pályát tudtak nekik előkészíteni, lesikló pályára még várni kell.

Copper Mountain ilyenkor mágnesként vonzza a lesiklókat, a gyorsasági szakág versenyzőit. Ideális esetben, és erre a központ átadása óta eltelt hét évben bőven volt példa, a közel három kilométer hosszú és 700 méter szintkülönbségű Speed Center pályája ilyenkor a legjobb hely gyakorolni. Nem csoda, hogy már itt edz, vagy idetart a világ lesiklóinak a krémje. Mikós Editen kívül az amerikai, svájci vagy norvég válogatott.

A gond az, hogy itt is kevés a hó. A pálya felső részét tudták csak előkészíteni, az aljára már nem jutott hó. A hírek szerint 45 másodperces szakasz után elfogy a hó, a lift aljáig sem érnek le a versenyzők, így motoros szánokkal viszik fel őket a rajthoz. Az is igaz, hogy a használható rész jó állapotban van.

Copper Mountain afféle kétkulacsos taktikát választott. Prioritásként tűzték ki az edzőpálya elkészítését és a síterep megnyitását a nagyközönség felé. Ez utóbbi sem sikerült, hiszen a múlt szombatra tervezett szezonkezdetet el kellett halasztani.

Nemcsak a Copper Mountain van ezzel így, hanem az összes amerikai síterep, nyugaton és keleten. Egyedül a 3000 méter feletti pályákkal rendelkező coloradói Loveland tudott egy-két pályával kinyitni múlt héten, máshol kevésbé rózsás a helyzet.

Killington, hóágyúzás a hétvégén
Killington, hóágyúzás a hétvégén
Október 26-27-én a kanadai Lake Louise és a keleti oldalon található Killington rendezne versenyt. Egy héttel később már Miklós Editék versenyeznének Lake Louise-ban, a férfiak pedig Beaver Creekben.

A tavaly borzalmasan hószegény telet átvészelő Vermont állambeli Killington idén csatlakozna a világkupa sorozathoz. Két héttel a verseny előtt még alig van hó. A verseny engedélyezését az időjárás miatt halasztani kellett, a FIS bizakodik, sokan már csak a csodában és a Hálaadáskor rendszeresen megérkező hidegben bíznak.

Az itteni verseny leginkább a felszerelésgyártóknak fontos. Az Atomic versenyléceinek 75%-át az USA-ban adja el. Elmondásuk szerint, ellentétben Coloradóval, New York relatíve közelsége többmilliós piacot jelentene.

A hétvégén már többet fogunk tudni, remélhetőleg. Akkor eldőlhet, hogy mi lesz a két hét múlva esedékes versenyek sorsa. Ha elmaradnak, akkor megkezdődik a szokásos sakkozás, hol lehetne bepótolni őket.
KOMMENTEK
Stani | 2016.11.15. 17:49
Killingtonban azért nem bízzák a véletlenre, az a hóágyú sűrűség...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.