Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fehér húsvét az Alpokban és Európa számos részén

2017.04.17. Bata Attila

A síterepek üzemeltetési szempontjából idén túl későre estek a húsvéti ünnepek, síterepek józan ésszel már nem számoltak komolyabb havazással április közepén. Sok síterepen ma lehetett idén utoljára síelni. Az időjárás sokakat megtréfált. Ausztriában, a magasabb hegyekben 20-40 cm havat hozott a húsvéti lehűlés.
Grossglockner Hochalpenstrasse webkamera ma reggel
Grossglockner Hochalpenstrasse webkamera ma reggel
Mivel nemcsak a hegyekben, hanem az alacsonyabban fekvő helyeken is havazott, számos osztrák és német településen az a fura helyzet állt elő az idei szezonban, hogy karácsony helyett a húsvét lett fehér.

Grossglockner Hochalpenstrasse: behavazott autó ma délután
Grossglockner Hochalpenstrasse: behavazott autó ma délután
Az Alpokban az idei forgatókönyvhöz hasonlóan ezúttal is az északi oldal kapott a havazásból. Az osztrák-svájci határ két oldalán hullott a legtöbb, a meteorológiai oldalak 20-40 cm friss hóról számoltak be, de néhány vorarlbergi helyen az 50 centit is elérhette az eddig lehullott hó mennyisége.

Vorarlbergi település
Vorarlbergi település
Még a Ski amádéban is havazott. Zauchensee a völgyben 10 cm, a hegyekben 15 cm friss hóról írt. Ehhez tegyük hozzá, hogy számos osztrák síterep a mai nappal befejezi a szezont, ezen már a frissen érkezett havazás sem változtat. Az április 22-23-i hétvégén záró síterepeknek persze jól jön a friss hó a következő napokra. Azt sem felejtsük el, hogy az áprilisi hónak még van utánpótlása, szerdáig még törleszt valamit Holle anyó az idei adósságából.

Reiteralm ma: itt még lehet síelni ezen a héten
Reiteralm ma: itt még lehet síelni ezen a héten
Németország alacsonyabb részein is havazott, néhány videót ebből beraktunk a cikk aljára. Kisebb meglepetés érte a litvánokat is ma reggelre, több helyen a németországihoz hasonló mennyiség, 5-10 cm hó hullott. Az már a magyar fülnek kevésbé meglepő, hogy Moszkvában is havazott a hétvégén.

Valahol Litvániában
Valahol Litvániában
Tőlünk délre is havazott, mint pl. Horvátország magasabb részein. Itt a helyi meteorológiai intézet holnapra újabb 10 cm havat vár néhány régiókban, 1000 méter felett. Egy kicsivel arrébb, a magasabb boszniai hegyekben 30 cm havat jósolnak a meteorológusok a következő napokra.

Hazánkban szerdán reggel érdemes nézni a hegyeink webkameráit, nem lehet kizárni, hogy nálunk is előfordulhat havazás.
Németország: az alacsonyabb helyeken is 10-15 cm hó
Németország, Hoherodskopf (763 m) síterepe
KOMMENTEK
Kis Kovi | 2017.04.18. 16:14
Hochkar és Ötscher környékére kb. 100 cm havat várnak az elkövetkező pár nap alatt és a Bergfex egyhetes távolságra újabb frontot jósolgat. Egész biztosnak tűnik, hogy májusban havas hegycsúcsokkal lesz tarkítva a környék. Remélhetőleg ezt az extrém helyzetet lassú felmelegedés követi ott, mert különben nagyon nagy áradások lehetnek belőle.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.