Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Félelmetes: lavinát robbantanak a tudósok Svájcban

2016.02.17. Bata Attila

Félelmetes: lavinát robbantanak a tudósok Svájcban Einstein a svájci televízió (SRF) német nyelvű műsora. A műsor egyik célja, hogy érdekes természeti jelenségekről tudományosan, de a nagyközönséget szórakoztató módon számoljon be. Múlt héten egy olyan adás került a műsorba, amelyben lavinakutatókat kísértek el egy mesterséges lavina berobbantására.
A helyi kutatók már legalább 80 éve tanulmányozzák a havat, a hóomlást, és a lavinák viselkedését. Ahogy ők mondják, minél többet foglalkoznak ezzel a témával, annál kevesebbet tudnak biztosan róla.

Wallis kanton székhelyétől, Siontól 8 kilométerre található az a völgy, ahová az elmúlt évtizedekben már többször is visszatértek, hogy mesterséges lavinát robbantsanak. Az eredményeket mindig feljegyezték, és robbantás előtt próbálták előre jelezni a lavina viselkedését, erősségét, és kiterjedésének határait.

Idén januárban ismét robbantottak. A tudósokat elkísérte az említett tévéműsor stábja is. A lavináról készült műsor a múlt héten készült adásba. Íme, egy kis összefoglaló a lavina nagyságáról és erejéről.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.