Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alig tíz nap és ismét Söldenre figyel a világ!

Mi történt a nyáron a nemzetközi férfi versenysportban?

2010.10.12. Bata Attila

Alig tíz nap és ismét Söldenre figyel a világ! Rendhagyó összeállítás következik a versenysport résztvevőiről. Ha a tudni akarod, hogy ki-kicsoda, kivel mi történt a nyáron, vagy csak imponálni szeretnél a barátodnak/barátnődnek az első versenyek alatt, akkor pontosan neked készült ez a szezon előtti összefoglaló! A férfiakkal kezdünk.
Bár a körülmények egyre romlanak Söldenben, de még mindig nagy az esély arra, hogy megrendezhetik az első Világkupa futamot. A pályát most kímélni kell, még az osztrák csapatot is leparancsolták róla, így szerdán Hintertuxon döntik el a férfiak, ki az a tizenegy osztrák, aki indulhat az első versenyen.

Következzen egy szájbarágós útmutató azoknak, akik nem követték a versenysport eseményeit egész nyáron.

Az Atomic és a Head tavalyi versenye az átigazolási szezonban is folytatódott. Az Atomic sztárjait komoly ajánlatokkal csábította a Head, amely számos esetben sikeres is volt. A Head-hez igazolt a norvégok olimpiai bajnoka, Aksel Lund Svindal, aki ezzel minden idők legjobban fizetett norvég síelőjévé lépett elő. Svindal nem csak felszerelést, hanem edzőt is váltott, az utóbbi öt évben szinte mindent megnyert edzőjével, Marius Arnesennel, aki úgy döntött, hogy a következő szezonban inkább családjával tölti az idejét. Svindal kapcsolata az amerikai síelőnővel, Julia Mancusoval egyre komolyabb lett, de erről majd a női összefoglalóban írunk.

Svindallal együtt, honfitársa és barátja, óriás-műlesiklásban a világ élvonalába tartozó Kjetil Jansrud is a Headhez távozott. A huszonnégy éves Jansrud két évre szerződött a Head-hez. Az előző évben háromszor nyert VK futamot óriás-műlesiklásban, az olimpián második lett ebben a számban. Elmondása szerint hamarosan Svindal szintjére szeretne jutni, és a következő szezontól már a többi szakágban is jó eredményeket akar elérni.

A pletykák szerint Benni Raich is elgondolkozott egy esetleges váltáson, de aztán maradt az Atomic-nál a következő szezonra is. Raich ismét komoly tervekkel vág neki a szezonnak, bár a söldeni versenyen eddig sosem termett neki babér. A nyár végi felkészülésben három hetet a hómentes felkészülésnek szentelt, amíg a többiek a gleccseren nyomták, ő a konditeremben izzadt.

Az osztrákok másik kedvenc síelőjét, Michael Walchhofert is sikerült megtartania az altenmarkti vállalatnak, a kiváló lesikló szintén meghosszabbította a szerződését. Walchhofer, számos osztrák síelőhöz hasonlóan, főszponzort keres, ahogy mondják a bukósisakján lévő reklámfelület még mindig üres, ami nem a legjobb jel a szezon előtt.

Az Atomic-nál marad továbbra is a svájciak szupertehetsége Carlo Janka, akin a nyáron ismét kitört a rejtélyes vírusos betegsége. A korábbi időszakhoz képest most jobban viselte, hamarabb épült fel belőle, és már egészségesen várja a szezonkezdetet. Akik a következő szezonban érzelmeket fedeznek fel a legendásan nyugodt Janka arcán, azoknak ritkán látható élményben lesz része.

Az Atomic-nak további erősítést jelent a technikai számokban az osztrák Marcel Hirscher és a német Felix Neureuthers megtartása.

A Head továbberősítette a gyorsasági szekcióját az olasz Werner Heel leigazolásával. A 28 éves dél-tiroli versenyző eddig háromszor nyer lesiklásban, hétszer állt a dobogón, és az utóbbi időben Super-G versenyeken is egyre sikeresebb. Heel a Rossignolt hagyta ott és 2014-ig írt alá a Head-hez.

Továbbra is a Head. Az olimpián csalódást okozó, de kiváló svájci síelő, Didier Cuche is marad náluk, további két évvel hosszabbították meg a szerződést. A már 35 éves Cuche valószínűleg ezután már befejezi a pályafutását. Elmondása szerint még az is benne van a pakliban, hogy egy jól sikerült 2011-es VB után is visszavonulhat.

A Head-nél marad az amerikai Bode Miller is. A teniszezői álmok ugyan nem jöttek össze, már az első selejtező fordulóban kiesett, de az egész nyarat golfozással és a két és fél éves lányával töltötte. Azzal nagyon meglepte rajongóit, hogy az idén jóval korábban kezdte meg a felkészülést mint tavaly. Több nyilatkozatban is vázolta idei céljait, az egyik, hogy több győzelmet szerezzen, mint valaha bárki. Jelenleg Hermann Maier és Ingemar Stenmark tartja a csúcsot 13 szezongyőzelemmel. Ennek megdöntése akkora csoda lenne mint Janka arcán mosolyt felfedezni. A másik, hogy végre nyerjen a klasszikus kitzbüheli lesikló versenyen, erre azért több az esély, hiszen már többször is állt dobogón. A rajongói továbbra is bíznak benne, a szponzorok már nem annyira, október elején még nem nem talált magának főszponzort.

A másik svájci kiválóság, az olimpiai bajnok Didier Défago is hosszabbított, igaz ő továbbra is a Rossignolnál marad. Sajnos az idei szezon már teljes egészében kimarad Défago számára, hiszen a Zermatt gleccseren edzés közben hatalmasat bukott szeptember közepén. Számára most Svindal és Cuche a példaképek, akik komoly sérülések után is képesek voltak visszatérni az elitbe.

Ha időrendben nézzük a Head idei fogásait, akkor most Ted Ligety következik. Május elején jelentették be, hogy az amerikai olimpiai bajnok (2006!) Ligety a Head-hez érkezik, ahol láthatóan ütős csapat formálódik óriás-műlesiklásban is.

Nehéz elhinni, de a Head-től is távoznak. A 33 éves svájci Ambrosi Hoffmann a következő szezont a Nordica színeiben kezdi meg, bár neki sem alakult egyszerűen a felkészülés. Október elején az egyik edzésen bukott, az orvosok szerint körülbelül két hét teljes kihagyás vár rá.

Nagyon rossz évet zár a kétszeres világbajnok, osztrák Mario Matt. Annyira rosszat, hogy az osztrák olimpiai csapatba sem tudta beverekedni magát. A következő szezonban megújulhat, ebben segíthet új csapata is. Matt kétéves szerződést kötött a Blizzard céggel, amelyet a tavalyi szezonban Reinfried Herbst vezetett sikerre néhány Világkupa győzelemmel. Matt szerdán azért hajt, hogy bekerüljön a söldeni osztrák csapatba, ahol hét hely már foglalt, de négy még kiadó.

Szintén osztrák, szintén műlesikló és szintén világbajnok. Manfred Pranger hű marad a Völkl léceihez. A 32 éves osztrák meghosszabbította szerződését, amelyben az is közrejátszott, hogy a Völkl komoly fejlesztéseket ígér a következő szezonra.

Julien Lizeroux, a franciák műlesiklója marad a Rossignol csoportnál, pontosabban a Dynastar léceivel versenyez a jövőben is. Döntésében két tényező játszott szerepet: továbbra is bízik a léceiben és fontosnak tartja, hogy együtt készüljön Jean-Baptiste Grange-zsal és korábbi technikusával.

Az idei olimpia egyik legnagyobb meglepetése az olasz Giuliano Razzoli győzelme volt, ezek után nem csoda, hogy a Nordica mindent megtett azért, hogy versenyzőjét megtartsa és ez sikerült is nekik. Razzoli a dél-amerikai edzőtáborban kéztörést szenvedett, legalább három hetet kellett kihagynia. Tegnap edzett először, valószínűbb, hogy inkább csak a finnországi novemberi futamon indul.

Egy másik olasz, vagyis egykori olasz óriás-műlesikló, Mirko Deflorian neve valószínűleg nem túl ismerős. Emlékszünk 2006-ra? Az osztrák Albrecht majdnem magyar lett, de később bolgár színekben versenyzett. Ugyanakkor a svájci Urs Imboden pedig moldáv állampolgár lett. Egyikük sem fért be saját országuk válogatottjába, de új országuk színeiben részt vehettek a világversenyeken. Deflorian is erre az útra lépett. Az egykori fiatal tehetség egy hosszú hullámvölgy és kábítószer miatti kétéves eltiltás után tér vissza immáron moldáv színekben, Imboden csapattársaként. Csak az útlevél változott, Deflorian továbbra is az olaszokkal edz.

Majd a hölgyeknél is láthatjuk, hogy az Elan hangsúlyosan figyel a régió tehetségeire. A következő szezonra ide igazolt a szlovén Matic Skube és Andrej Krizaj a Rossignol-tól. Ezentúl együtt versenyezhetnek a többi szlovénnal, Valenčič-csel, Vajdič-csel, Špornnal, Križajjal és Skubéval, valamint a cseh Bank és Kryzl is csapattársuk lesz.

Vegyes hírek érkezetek október elején. A tavalyi kitzbüheli edzésen komoly balesetet szenvedett svájci Daniel Albrecht túl volt bukása utáni első lesikló edzésén. A tavaly 140-es sebességnél egyensúlyát veszítő Albrecht az első edzésen egy hatvanméteres ugrást hajtott végre félelem, és ami ugyanannyira fontos fájdalom nélkül. Aztán az október 8-i Super-G edzésen Albrecht bukott, térdsérülést szenvedett, orvosai szerint 10-14 nap pihenő következik, így a söldeni visszatérés valószínűleg elmarad.

Szóval, nagyjából összefoglalva, ennyi történt a nyáron a férfiak világában, a következő részben a hölgyek között nézünk szét.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.