Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia gleccsersíelés két EB meccs között?

2016.06.20. Bata Attila

Az előző héten komoly havazás érte el a francia hegyek (az Alpok és a Pireneusok) legmagasabb részeit. Mondhatni, hogy tökéletes az időzítés, hiszen az előző hétvégén már két francia gleccseren (Val d' Isere és Les 2 Alpes) is lehetett síelni.
Sok magyar szurkoló vágott neki Franciaországnak a foci EB idejére, és ahogy néhány nekünk küldött levélből kiderült, néhányan még a síelést is megcélozták a Francia-Alpokban.

A magyar válogatott kb. négynaponta játszik, így a nagyon lelkeseknek beleférhet egy gleccsersíelés.

Jelenleg két síterep üzemel a franciáknál, a harmadik gleccser (Tignes) csak a következő hétvégén nyit ki, de a magyar csapat remek teljesítménye valószínűleg elég lesz a továbbjutáshoz, így a legjobb nyolc közé vívandó meccsünk idejére újabb gleccserrel bővül a kínálat.

Június 11-én a Val d' Isere-i Pissaillas gleccser nyílt meg a nagyközönség részére. A faluból a gleccser aljához induló síbusz és a napijegy 37 euróba kerül. Ezzel egyidőben átadták a hótól megtisztított Col de l'Iseran panoráma utat, amely az Alpok legmagasabban fekvő (2764 m), hágón átvezető aszfaltozott útja.

Megtisztították és megnyílt a Col de l
Megtisztították és megnyílt a Col de l'Iseran hegyi út
Múlt hét közepén komoly csapadékzóna érte el a franciákat. 1900 méter felett már havazott, szépen fehérlettek a hegyek. 3000 méter feletti magasságban területi eloszlástól függően 20-30 cm hó szinte mindenhol hullott, a legszerencsésebb helyeken 50-60 cm hó esett.

Havazás a héten. 40 cm hó a menedékháznál (Refuge des Ecrins, 3161 m)
Havazás a héten. 40 cm hó a menedékháznál (Refuge des Ecrins, 3161 m)
Les 2 Alpes gleccserén például 40 cm hó hullott a héten közvetlenül a nyitás előtt, így jó körülmények között, teljes magasságban (2800-3600 m) lehetett megkezdeni a nyári szezont a gleccseren.

A nyári szezon hossza nagyban függ az időjárástól. A tervek szerint Val d' Isere július közepén, Les 2 Alpes pedig augusztus végén zár be.

Les 2 Alpes
Les 2 Alpes
Tignes a következő hétvégén (június 25-én) nyit ki, a tervek szerint augusztus elejéig üzemelnek.

Franciaországban is fokozatosan javul az időjárás. Lassan a hegyekben is kisüt a Nap. Az alacsonyabb részeken, a stadionok magasságában már 30 fok várható a héten, Ilyenkor lehet jókat hűsölni a gleccsereken.
KOMMENTEK
molnarf | 2016.07.01. 13:32
Üdv...
...tévedés , 2 E.B.mecss után sieltünk Les 2 Alps-on, 06.23-án. 1. Magyar-Iceland, 2.M.-Portugal meccs, és még ráadásul fürödtünk is 3 vízben. 1. Földközi-t. 2. Garda-t. 3. Adria-t. Készítettünk képeket is , de csak télen fogjuk feltőlteni. M.F.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.