Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóhiány: helikopterrel hozták a havat a sípályára

2016.01.01. Bata Attila

Két francia síterep is úgy döntött az ünnepi szezonban, hogy komoly összegeket költ arra, hogy mentse a menthetőt. Vagyis helikopterrel szállítottak havat a síterep pályáira, hogy egy rövidebb és kopottabb szakasz miatt ne kelljen a síterep még használható részeit is lezárni.
A savoyai síterep, Sainte-Foy-en-Tarentaise sem sok havat kapott az idén. Novemberben talán maguk sem hitték, hogy milyen jó ötlet lesz havat gyártani és a magasabb régiókban betárazni. Ez most nagyon jól jött az év legfontosabb időszakában. Karácsony másnapján és vasárnap körülbelül 100 tonna havat szállítottak helikopterrel az egyik legfontosabb pályára.

Karellis síterepe: helikopterrel érkezett a hó
A 1550 és 2620 méter között fekvő síterep alsóbb részein nincs is hó, a fenti részeken is gyorsan romlik a helyzet. Annyira, hogy az egyik népszerű piros pályára - kb. 2200 méteres magasságban - is havat kellett szállítani. Az akció körülbelül 5-10 ezer euróba kerülhetett a síterep előzetes becslése szerint, de erre szükség volt, hiszen szinte az összes szálláshely elkelt az ünnepek között.

Hasonló helikopteres akcióra kényszerült egy másik francia síterep, Karellis. Itt egy 150 méter hosszú pályaszakaszra hoztak 32 tonna havat a korábban betározott készletből. A helyzet azért vált kritikussá, mert ha ezt a szakaszt le kellett volna zárni, akkor nem lehetett volna átsíelni a síterep másik oldalára.
KOMMENTEK
Zagyi | 2016.01.01. 11:02
Ez igen. Le a kalappal a franciák előtt.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.