Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: 2000 méter alatt nem jó a helyzet

2014.12.19. Bata Attila

Franciaországban sem rózsás a hóhelyzet. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy karácsonyig már nem fog havazni a 2000 méter alatti részeken. Karácsony után egy kicsit javulhat a helyzet, legalább hidegebb lesz, de nagy havazás továbbra sem várható.
Jövő héten már kezdődik a karácsonyi téli szünet a francia iskolákban, de a hóhelyzet nem ideális a franciáknál sem. Vannak ugyan kivételek, de erről a cikk végén.

Nagyon kellene a hó, vagy legalább a hideg. Főleg az alacsonyabban fekvő síterepek vannak bajban. A francia síterep-üzemeltetők szövetségének elnöke szerint tízévente fordul elő ilyen nehéz helyzet karácsony tájékán. A magasabban fekvő részeken, 2000 méter felett nincs gond a hóval, ez az ünnepek alatt sem fog változni, azonban az alacsonyabban fekvő pályákkal rendelkező síterepek szenvedni fognak hó nélkül. Az elnök becslése szerint ezek a síterepek 20-30%-os veszteségekkel számolhatnak az ünnepek alatt. 

Az általános számítások szerint a francia síterepek az előszezonban és az ünnepek alatt az egész évi bevételeik 25%-át termelik meg. Főleg a kéthetes iskolai szünet miatt ilyen fontos ez az időszak, amely most veszélybe került az alacsonyabb helyeken.

Főleg az Alpok északi oldalán található síterepek panaszkodhatnak. Tignes-ben nyolc éve nem volt ilyen rossz a szezonkezdet, tegnap még csak a pályák 20%-a volt síelhető. Sokan már a tragikus 1988-89-es szezont emlegetik, amikor a síoktatók kénytelenek voltak egymással kártyázni a zöld pályák mellett.

Alpe d’Huez síterepén tegnap még csak a pályák 13%-át tudták megnyitni, amely jóval kevesebb az ilyenkor szokásosnál. 

A Mont Blanc lábánál található kultikus síterep, Chamonix már be is jelentette a jövő heti „kínálatot”. Ebből kiderül, hogy 2200 méter alatt nem terveznek pályákat megnyitni. Ezen csak az időjárás segíthetne.

Elég furcsa a helyzet Val d’Isere síterepén. Egy héttel ezelőtt világkupa versenyt kellett volna rendezni, de törölni kellett a hóhiány miatt. Ezen a hétvégén ismét verseny lesz, de a tegnapi edzést a havazás miatt nem lehetett megtartani. Persze olyan túl sok nem hullott, a pálya tetején kb. 20 cm, az aljában már csak néhány centiméter. Ezzel együtt itt sem rózsásak a körülmények, akár újabb enyhülés is jöhet.

A déli oldalon valamivel jobb a helyzet. A hét közepén Isola 2000 hirdetményben kürtölte világgá, hogy náluk, Franciaországban egyedül, 100%-os üzemmódban dolgoznak, vagyis az összes lift és pálya üzemel. Ez persze szigorúan véve nem teljesen fedi a valóságot, de még mindig jobb a helyzet, mint a legtöbb francia síterepen. A hegyen 140 cm vastag a hó, és a kéthetes ünnepi időszakra már alig van szabad szoba.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.