Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gőzgombóc index: a síterep osztályozás új dimenziója

2015.02.12. Biró Ágnes

A síútjaink tervezésénél minden bizonnyal számba vesszük, vajon mennyit fogunk költeni szállásra, síbérletre, esetleg az utazásra. De ki gondol arra, hogy mennyi pénzt hagyunk ott a hüttékben az ebéd vagy az uzsonna után? A snowplaza.de legújabb találmánya, a "gőzgombóc index" ebben segít!
Mennyibe kerülnek az ebédszünetek a síelés alatt? A választ a "Germknüdel Index" névre keresztelt innováció hozza el nekünk. A Snowplaza.de német nyelvű weboldal osztott-szorzott, és elkészítette a kimutatását, melynek segítségével egy egészen új szempont szerint hasonlíthatjuk össze az osztrák síterepek árait. A kutatást természetesen nem szabad kőbe vésett írásként kezelni, ez inkább egy amolyan érdekes új megközelítése a síterepek rendszerezésének.

A Germknödel (magyarul gőzgombóc) nagyon sok síelő kedvence a tipikus osztrák hütték étlapjáról. Ezért választották ezt a Snowplaza "tudósai", hogy felmérhessék vele egy adott síterepen felmerülő nem előre eltervezett költségeket. Az összehasonlításban minden esetben a vaníliaszószos gőzgombóc ára szerepel, mégpedig 20 ismert osztrák síterep legmagasabb hegyi étterméből. Íme az eredmények:
Miért pont Germknödel Index?
Ez az édes, meleg gombóc a leggyakrabban rendelt ételek közé tartozik az osztrák hüttékben. Gyorsan elkészíthető, a hozzávalók és a nagysága nagyjából egyforma mindenütt, ezért alkalmas az összehasonlításra. Hogy még objektívebb képet mutasson a "kutatás", a tesztelők minden esetben a síterep legmagasabb pontján található hegyi vendéglő árait vették alapul - a hütte jellege, színvonala és minősége tehát nem volt tényező.

Első ránézésre is szembeötlő különbségeket láthatunk a gőzgombóc árait összehasonlító táblázatban. Obertauernben (amiről ugyan nem az olcsó árak jutnak először eszünkbe), 2.200 méter magasan, a Gamsmilchbar hüttében mindössze 4,90 €-ért juthatunk gőzgombóchoz. A tiroli Lechben, alig 150 méterrel magasabban viszont ennek már a kétszeresét, 10 €-t (több mint 3.000 forint!) kell kifizetnünk, ha Germknödelre vágyunk. Sőt, kiderült, hogy az eredeti cikk elkészülése óta a Rüfikopf hüttében áremelés volt, azóta már 10 euró 50 cent a gőzgombóc ára a lech-i síparadicsom legmagasabb pontján.
Gőzgombóc - Germknödel
Gőzgombóc - Germknödel
A TOP5 legdrágább gőzgombóc lelőhely közé sorolható még Mayrhofen, a Zugspitz Arena, St. Anton am Arlberg és Ischgl (Silvretta Arena). Ezeken a síterepeken kivétel nélkül 7 € feletti tétel jelenik meg a számlán, ha a megrendelt ételek között szerepel a Germknödel. Jutányosabb áron juthatunk hozzá a szilvalekvárral töltött gombóchoz Söldenben, a SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental síterepen, Flachauban, a Stubai gleccseren, Kitzbühelben és a Hintertux gleccseren is. Átlagosan 6,53 €-t kell fizetni ezért az osztrák finomságért, ami szerencsére nem sokat változott az előző évi átlaghoz képest (6,49 €).

A következő napokban olvasható lesz a Snowplaza.de-n az almás rétesek és a rántott húsok (Schnitzel) összehasonlítása is - ezek esetében azonban már nagyobb a szórás, ami a hozzávalókat, az elkészítés módját és a minőséget illeti.
KOMMENTEK
Pataky Péter | 2015.02.12. 07:47
Ezek szerint nem ismert síterep: Lachtal, Gerlitzem, Murau?
Érdekes kimutatás
Stani | 2015.02.12. 08:18
Az általad felsorolt síterepek Magyarországon számítanak ismertnek, fogalmazzunk úgy ;)
toci | 2015.02.12. 10:00
tok jo cikk! a schnitzel indexet pedig varom :)
egyebkent a magyarok altal latogatott stajer siterepek tapasztalatom alapjan az also savba esnenek - viszont Flachaun meglepodtem; nem az olcsosagarol hires sipalya.
sun2005 | 2015.02.12. 10:40
Az ALDI-ban, 3 gőzgombóc 700Ft. Igaz ott nem lehet síelni. :-)
antikvárius | 2015.02.12. 12:54
Tudom, deviáns vagyok - meg minek is írok ide - de kijelentem: nem szeretem a gőzgombócot!!!
kosa.adam | 2015.02.12. 15:55
Van, ahol ALDI-s gőzgombócot adnak 10 EUR-ért :)
Stani | 2015.02.12. 19:05
legtöbb helyen az agm-eset :)

utoljára vagy 10 éve ettem ezt a gasztrósokkot, akkor bőven 4 alatt volt az ára, épp a napokban figyeltem fel, hogy 6-8 euró alatt már nem igen lehet kapni...

amúgy mind az ételben, mind az italban elég nagy szórások vannak, pl. ugyanabban a sírégióban a "síelős ital" aka Jagatee 3,50-5,20 euró közt.
minerel | 2015.02.13. 00:04
gasztrósokk... ez jó :-D
én sem nagyon értem miből fakad a népszerűsége :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.