Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyarmati Panka: kezdődik a világkupa!

2016.01.20. MSBSZ

A hétvégén a kaliforniai Mammoth Mountainon vesz részt idei első „éles bevetésén” hazánk legjobb snowboardosa. A verseny a csütörtöki selejtezőkkel kezdődik.
A FIS Snowboard Világkupa hagyományosan minden évben az új-zélandi Cardronában kezdődik augusztusban. Ez a szezon sem volt kivétel, két slopestyle versenyt is rendeztek a kivik földjén.

Gyarmati Panka tavaly márciusi kartörését követően rehabilitációval kezdte a nyarat, így az augusztusi viadal kissé korai lett volna számára. Miután a novemberre tervezett londoni big air verseny elmaradt, a következő FIS Világkupa-fordulóra január végéig várnia kellett.

Panka ennek ellenére mozgalmas időszakon van túl. A nyáron korábbi edzőjével úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják, így nem volt könnyű helyzetben a közeledő versenyszezon előtt. Egy szerencsés találkozás azonban pozitív fordulatot hozott. Az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk’s Campben edzéssel töltötte. Kértük, meséljen az elmúlt hónapokról és a közeljövőbeli terveiről:

„Nyáron fogalmam sem volt, hogy mi lesz a jövőben, kivel fogok edzeni. Kicsit elveszettnek éreztem magam. Ősszel egyedül edzettem a Stubai gleccseren, amikor találkoztam Ian Kirkkel. A korábbi edzőmön keresztül már ismertem őt. Tudtam, hogy van egy programja, amiben főleg amerikai riderek vesznek részt. Beszélgettünk, rákérdeztem, hogyan lehetne oda bekerülni, három héttel később pedig már Coloradóban voltam.”

Kép: @Gyarmati Panka
Kép: @Gyarmati Panka
A Kirk’s Camp nem fogad akárkit, komoly válogatási elveik vannak. A program öt hónapos, egész télen át tart. Az edzések napi rutin szerint zajlanak, de a hangulat felszabadult. Megpróbálják mindenkiből a legtöbbet kihozni.

„Összesen négy edző van, de én főleg kettővel dolgozom, Ian Kirkkel és Chris Wakerrel. Nagyon jó edzők, és imádnak snowboardozni. Reggel 9-től délután 1-ig vagyunk a hegyen. Breckenridge az egyik legjobb pálya a világon, nagyon sok nemzetközi rider edz itt.  

Csúszás után főzök valamit a fiúknak - én vagyok az egyetlen nő a házban :) - utána pedig irány a konditerem, ahol másfél-két órát töltünk. Bemelegítés, erősítés, egyensúly, nyújtás.”

A sok munka máris meghozta gyümölcsét, Panka elégedetten számolt be az eddigi eredményekről:

„Sok újat gyakoroltam, tanultam. Van új switch trükköm, emellett fejlődtem korlátokon. Ami még fontos, hogy fejlődtem stílus terén is. Talán ebben más Amerika. Nekik borzasztóan fontos a stílus, volt mit tanulnom tőlük.”

Az edzésprogram eredményessége nagymértékben függ attól is, milyen a társaság, a csapattársak. Panka ebben a tekintetben kiváló közegbe csöppent.

„Itt edz a legjobb barátnőm, a szlovák Klaudia Medlova. Sajnos más versenyeken indulunk, ezért egy darabig most nem fogom látni, de jó volt vele csúszni az elmúlt hetekben. A többieket igazából most ismertem meg, de mindenki közvetlen, szerencsére rögtön befogadtak.”

Panka 16 órás autózás után érkezett meg Mammoth Mountainba, amely már 20. éve ad otthont a US Snowboarding Grand Prix-nek. A verseny évek óta a FIS Világkupának is része. A mai napon már az edzések zajlanak, a slopestyle selejtezőket csütörtökön rendezik. A döntő csütörtökön, magyar idő szerint 22:05 órakor kezdődik, melyet hazánkban az Eurosport2 magyar kommentárral, élőben közvetít. Bízunk benne, hogy Pankának a döntőben is szurkolhatunk!

Kép: @Red Bull
Kép: @Red Bull
Ami a folytatást illeti, Panka egy hétig még marad Mammoth Mountainon, ahol indul az észak-amerikai RevolutionTour soron következő versenyén. Utána két hétre visszautazik Breckenridge-be, majd február 19-én következik Bokwang, Dél-Korea, ahol a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékok tesztversenyét rendezik. Korea után lesz még egy kis ideje Coloradóban edzeni, majd március elején hazatér.

Eredetileg tervezte, hogy elindul a World Snowboard Tour hivatalos világbajnokságán a kínai Yabuliban, de végül módosítottak a versenyprogramon:

„A hallottak alapján a körülmények nem a legjobbak, és mivel ebben a szezonban szeretnék okosan, de legfőképpen sérülésmentesen versenyezni, így a szövetséggel együtt úgy döntöttünk,hogy kihagyom a WST világbajnokságot. Ugyanabban az időpontban lesz egy verseny Ausztriában, és egy világkupa Csehországban is, így azokon legalább el tudok indulni.”

Panka remek hangulatban, pozitívan várja a folytatást:

„Úgy érzem, jót tett ez a 180 fokos fordulat, az újdonság ereje. Úgy látszik, minden mélypont után jön egy felfelé ívelő szakasz!”
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.