Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyerekeknek kötelező a bukósisak Szlovákiában

2015.06.10. 2015.11.15. Bata Attila | frissítve: 2015.11.15.

Május végén módosította a szlovák kormány a korábbi törvényt a sípályákkal és a hegyi mentőkkel kapcsolatban. A számos változás közül az egyik legfontosabb, hogy a következő szezontól (2015 novemberétől) a 15 éven aluliak csak bukósisakban síelhetnek a szlovák síterepeken.
A hegyi mentő szolgálatokra vonatkozó 2002-es törvényt módosították májusban Szlovákiában. Az egyik legfontosabb változás, hogy több európai síterephez hasonlóan (pl. Ausztria keleti tartományai, Olaszország vagy Lengyelország) jövőre Szlovákiában is csak bukósisakban csúszhatnak a 15 év alatti síelők vagy snowboardosok.

Amennyiben fiatalkorú síel bukósisak nélkül, a rendelet nem fenyeget pénzbüntetéssel, hanem a síterepek elvehetik a 15 éven aluli gyermek vagy akár hozzátartozója bérletét. A síterepeknek is nagyobb hatáskört biztosít a módosítás. Megalkothatják saját biztonsági előírásaikat (lényegében a FIS 10 pontja alapján), és ennek megszegőivel határozottabban léphetnek fel.

Teljesen megszokott, hogy az alpesi mentőszolgálatok fényképekkel és filmekkel dokumentálják a baleseteket. Ezentúl a szlovák mentőszolgálatok „kötelezően” élhetnek ezzel a lehetőséggel. A fő indok, hogy a rendőrségi vizsgálatokat hívatottak segíteni a balesetek megfelelő dokumentálásával.
Baleset a sípályán
Baleset a sípályán
Egy morálisan kellemetlen problémát is orvosol a módosítás. Az eddigi szokások szerint az elhunytak sikertelen mentési költségeit behajtották a hozzátartozókon. Ezt most eltörölték. Családtagjuk elvesztésével a családok anyagi gondjai csak növekedtek, és ehhez jött még a mentési díj kiszámlázása. Évente körülbelül 18 halálos baleset történik a szlovák hegyekben túrázás, hegymászás vagy síelés közben. 
KOMMENTEK
Chopoker | 2015.11.17. 23:06
Teljesen érthetetlen (számomra), hogy miért csak 15 éves korig tették kötelezővé a bukót, de legalább léptek előre, ami mindenképpen jó.
A 18 haláleset SK hegyeiben/év sajnos már a múlté, 2015 már sokkal csúnyábban néz ki, de remélhetőleg jövőre ismét csökkenni fog!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.