Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos lavinarobbantás egy francia síterepen

2010.03.01. Bata Attila

Halálos lavinarobbantás egy francia síterepen Sajnálatos baleset történt a hétvégén az egyik francia síterepen. Az alkalmazottak nyitás előtt a pályákat ellenőrizték, a lavinaveszélyes helyeken robbantással szüntették meg a veszélyt. Az utolsó lavina indítása előtt, eddig tisztázatlan okokból, berobbant a náluk lévő robbanószer, mindketten életüket vesztették.
Egy-egy nagyobb hóesés után már rutinfeladatnak tűnik, hogy a síterep munkatársai még a reggeli nyitás előtt végigjárják az összes pályát, és ahol hócsuszamlás fenyegetheti a sípályákat, robbantással mesterséges lavinát idéznek elő. Lerobbantják az instabil hóréteget, így megelőzik a lavinák kialakulásának veszélyét. Modernebb síterepeken erre már külön rendszert építettek ki a hegyoldalakban, amely lehetővé teszi, hogy helyszíni bejárás nélkül, a központból robbantsanak. Szintén gyakori, hogy helikopterrel járják be a terepet, és így robbantják be a kritikus részeket.

Péntek reggel a rossz időjárási viszonyok miatt a helikopter nem szállhatott fel, így a gyalog indult el a franciaországi La Toussuire síterepének két alkalmazottja, egy 39 éves férfi és egy 33 éves hölgy. Szokás szerint minden egyes robbantás után bejelentkeztek a központba, de az utolsó robbantás előtt megszakadt velük a kapcsolat.

Szakemberek elmondása szerint pályakarbantartók rendszerint párban járnak, az egyikük zsákjában van a robbanóanyag, a másik zsákjában pedig a zsinór és a detonátor. A bombát a helyszínen szerelik össze. A francia szabályok szerint legalább méteres gyújtózsinórt kell használniuk, hogy elég idejük legyen biztonságos helyet találniuk a robbanás előtt. A halálos balesetet szenvedett páros modernebb eszközökkel dolgozott, ők elektronikus indítószerkezet használtak.

A rendőrség vizsgálja a baleset okait, elsősorban azt szeretnék tisztázni, hogy emberi mulasztás vagy hibás robbanóanyag okozta a balesetet. A baleset után Savoie régióban betiltották a gyalogosan végzett mesterséges lavinarobbantásokat.

Ilyen tragikus eseményre utoljára 1983-ban volt példa Franciaországban, akkor Val d'Isere-ben történt hasonló baleset.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.