Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Háromméteres hó Ausztriában

2017.12.24. Stánicz Balázs

A csapadékos ősz és december sok havat hozott az osztrák hegyekbe, egyes síterepeken már meghaladta a hómennyiség a mágikus három métert. A következő havazás a jövő hét közepén jöhet.
335 cm hó Kaprunban - fotó: Stánicz Balázs
335 cm hó Kaprunban - fotó: Stánicz Balázs
Az elmúlt évekhez képest alaposan belehúzott a tél Ausztriában és sok-sok természetes hóval kényezteti el a síelőket.
Sok hó a Hochkönig régióban - fotó: Golo
Sok hó a Hochkönig régióban - fotó: Golo
Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb havat Vorarlbergben, Tirolban és Salzburg tartományban mérik, de említésre méltó a hóvastagság Stájerország északnyugati részein (Dachstein, Tauplitz) és Felső-Ausztria Salzkammergut régiójában.
Petzen (Karintia) - fotó: facebook
Petzen (Karintia) - fotó: facebook
Karintiában nagy hó elsősorban az olasz és szlovén határvidéken és a Tauern hegységben van, így Nassfelden, Mölltalon, Heiligenblutban.

Zell am See a múlt hétvégén

De nézzük csak az adatokat: a stájer éllovas a Dachstein gleccser, ahol 330 cm-es a hóvastagság, Salzburg tartományban Kaprun az első 335 cm-es hóval. E két gleccser-síterep nem csak tartományi, hanem országos szinten is éllovas.

Saalbachi régió is nagyszerű

A nem gleccser-síterepek közül Tauplitz emelkedik ki 220 cm-es hótakaróval. Karintiában több, mint kétméteres hóval Mölltal vezet, de sok hó van Nassfelden, Petzenen, Heiligenblutban, Falkerten is, mindegyik sípályáról méteres havat jelentenek.

Obertauern

Tirolban 270 cm hóval Kaunertal az éllovas, de nincs panaszra ok Sölden (230 cm) és az Arlbergben sem (160-200 cm). A magyar határhoz közel a Göstlingi-Alpok és Ötscher térsége emelkedik ki méter feletti hótakaróval.

Hochkar

Bár időközben Ausztriában is megjött az enyhülés, így a porhó átmenetileg a magasabb sípályák privilégiuma lett (1700-1800 métertől felfele) a következő havazásra nem kell sokat várni, szerdától érkezik a hidegfront jelentős havazással, a kezdeti 900-1300 méter közti hóhatár csütörtökre 300-600 méter közé csökken, vagyis a legtöbb helyen havazással számolhatunk.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.