Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás: Zermatt megközelíthetetlen

2018.01.09. Bata Attila

Svájc déli részén is tombol a tél. Az ismert síterep Zermatt, és a környékén több település tegnap óta közúton, illetve vasúton megközelíthetetlen. Az ok a lavinaveszély. A legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben, a hatóságok biztonsági okokból lezárták a településekhez vezető utakat.
Findeln, Zermatt felett tegnap délután
Findeln, Zermatt felett tegnap délután
A legmagasabb fokozatú (5/5) lavinaveszély miatt zárták le a Zermattba vezető utat és vasutat. Külön bizottság felügyeli a helyzetet, akik félóránként kiértékelik az aktuális helyzetet.

Eddig csak két ház lakóit kellett kitelepíteni hétfő este. A helyi turisztikai hivatal képviselője elmondta, hogy körülbelül 13 ezer turista tartózkodik jelenleg a településen.

Zermatt webkamera ma délben
Zermatt webkamera ma délben
A szakemberek szerint a helyzet nem fog gyorsan megváltozni. Erre utal, hogy a következő tájékoztatást ma délután 5 órára tervezik.

Természetesen a síterep ma zárva van, de hasonló a helyzet a másik ismert helyen, Saas Fee síterepén is.

Az utóbbi napokban Svájc hegyeinek nagy részében a meleg szél uralkodott, kivétel Valais kanton hegyei, ahol közel 1 méter hó hullott vasárnap este és hétfő este között. Mára további 70-120 cm havat várnak a régióban.

Zermatt webkamera ma délben
Zermatt webkamera ma délben
A híres wengeni lesiklóverseny első edzését ma törölni kellett az időjárás miatt. 20 cm hó hullott, és a gyakran 200 km/órás széllökések megrongálták a verseny berendezéseit is.

Az pedig tényleg a sors furcsa játéka, hogy tegnap Svájcban több helyen is megdőlt a januári melegrekord, volt ahol 17,6 fokot mértek. 
KOMMENTEK
MM | 2018.01.09. 18:19
Szombaton jöttünk le Saas-Fee-böl, múlt héten is le voltak zárva az utak és pályák 2 napig. Boltok félig üresen, amugy nyugalom.

Hatamas lavinákat robbantottak le a szállásunktól 200m-re Csütörtökön a kezdö pálya szélén...

Az hogy a Zermatt turistinfo ma kért mindenkit hogy maradjon a szállásán nem semmi...a három bolt gondolom üres....több helyen nincs áram...sok régi épitésü szállás van még ahol a fütés elektromos...

Mindenesetre ritkán látni ekkora friss havat a Findeln-i háztetökön...
TibiF | 2018.01.09. 19:10
Nem lennék most Zermattban. Az utolsó előtti bekezdéshez szólnék hozzá. Érdekes mi az Alpok északi részén lakunk Svájcban a wengeni résztől kb. 75 km-re légvonalban. Itt ma ragyogóan sütött a nap, igaz a szél erősen fújt mondjuk Luzerntől délre már felhős volt az idő az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai pedig ma nem látszottak az iroda teraszáról. Tudom Wallis az Alpok déli részén van ott hatalmas hó hullott a napokban. Egyébként egyik nap szép idő másik nap csapadékot jósolnak erre a hétre. A déli kantonokban(Wallis, Tessin) pedig csapadékot. Hétvégére jó időt ígérnek remélhetőleg a wengeni versenyt meg tudják majd tartani.
Sizsuzsa | 2018.01.09. 20:07
Nem sokkal messzebb, Nendazban vagyunk 3 napja. Vasárnap minden teljesen flottul ment, át jutottunk, jót síeltünk Verbierig. Tegnap esett (alul eső, fentebb hó). Ma kicsit zokon vettük, hogy a 2 kezeletlen piros pálya használatán kívül nem tudtunk át menni kedvenc helyünkre, de a fentiek ismeretében még mindig nagyot síeltünk.
MM | 2018.01.09. 20:38
Én lennék...bármikor...😊Fondue alapanyag mindig van, volt és lesz! 😊 Viccet félre, A faluban szerintem kisebb a lavinaveszély, de az út meg a vasút rizikos, soxor lezárják. Egyszer Ssas-Fee-böl haza mi is beleszaladtunk, pár perccel elöttünk temette be az utat a hó...

Az idöjárásrol annyit hogy a Jungfrau vonal nagy viz/idöjárás választó, ugyanugy mint a déli vonulat. Jöttünk már vissza húsvétkor Ticinoból hogy 20C a Gotthard bejáratnál, havazás Andermattban...

Wengenre jól néz ki az idö Szombatra, ha addig el tudják takaritani ami leesik lesz futam. Mi évek óta kimegyünk mert szuper élmény...még gondolkodok hogy idén mi legyen....ha érdekel javaslom hogy a lesiklást sivel közelitsd meg Grindelwaldból, mert a vonat Lauterbrunnenböl katasztrofa 25000 nézövel a kisvonaton. Fel a Männlichenre aztán átsielni töküres pályákon a Wengernalpra! De a legjobb a slalom, mi arra szoktunk mostansag menni.

Vegül most láttam kérdéseid Zermattrol, elnézést, ritkân lépek be itt...irok!
Kálóczy Péter | 2018.01.10. 13:40
@MM

Azért három boltnál jóval több van Zermattban és az elzártság sem új, vannak generátorok, és tartalékok. A síelőket meg azóta helikopterekkel elszállították, de már a hótorlaszokat is elbontották.

Zermattban minőséget kapsz a pénzedért, nem hagynak állva az út szélén ilyenkor sem.
MM | 2018.01.10. 14:33
Hát én az állomásnél lévő Coop-on, a sportcentrumnál lévő Migros-n meg a kis Pam üzleten kívül a hid túloldalán még nem nagyon találkoztam élelmiszerbolttal, de lehet hogy van vhol jól eldugva...

A tartalékok jogos, mindamellett 13000 fővel kell számolni. Saas-Feeben mult héten 2 nap után már látszott a boltokon a szállitási probléma, félig üres zöldséges, husos polcok, stb...pedig az üzletek hasonlü méretüek, a falu meg kevesebb mint fele akkora.

Itt még minden híradóban jönnek az élő felvételek a heliportról, még messze nem jött le mindenki. kb 4-5 föt tud lehozni az Air Zermatt helikoptere, van belőle jópár de azért ez elég sok kör Taesch-be...a vonat lenne a lényeg, de még nem tudták elinditani...
Kálóczy Péter | 2018.01.11. 10:37
Ezek csak a vegyes boltok, ezen felül van egy sor másik üzlet ahol élelmiszert lehet venni, van helyben sütött pékárú is, és persze minden hotelnek van saját étterme (+ a dedikált éttermek) amik nem a vegyesboltból vásárolnak. Tegnap estére a vonat is megindult amúgy. Kb ezer turistát evakuáltak helikopteres légihídon. Láttam pár interjút velük, mindenki vidám volt, és kellemes kalandnak élte meg. Svájcban elég jól fel vannak készülve az ilyesmire.
BGabika | 2018.01.11. 22:28
Ott van még a Denner is a Ford szerviz fele.....illetve egy rakat pékség, és a sajt és a kenyér, soha nem fogy el! 😉de azért itt ne kis boltokban gondolkodjatok hanem nagy szupermarketekben....Áprilisban költöztünk haza 6 év után....de most nagyon jó lenne elzárva lenni Zermattban....👌 és azért előfordult már ilyen helyzet párszor. Ha rosszabb lesz a helyzet akkor hoznak helikopterrel konténerben. A vonat meg jár Brig és Tasch között. Ha megnyitják a sípályát akkor meg átsíelünk az olaszokhoz húsért mint mindig, mert a hegyen nincs vám és ellenőrzés.... 😂😂😂😂

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.