Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás borította be a hegyeket Dél-Franciaországban

2015.10.05. Bata Attila

Dél-Franciaország néhány részén tombolt az ítéletidő az elmúlt hétvégén. A tengerparton, Cannes, közelében rekordmennyiségű eső hullott. Lenn áradások pusztítottak, de a magasabb részeken hó formájában érkezett a csapadék. Több magashegyi hágón átvezető országutat le kellett zárni a havazás miatt.
A hétvégén több hágót is le kellett zárni a Déli-Alpokban a havazás miatt. A Col de la Bonette (2715 m) hágó alatt elakadt egy autó, amely a tiltás ellenére is behajtott a lezárt szakaszra, majd 2600 méteren teljesen elakadtak a hóban. A hatóságok természetesen lehozták őket, de 90 eurós bírsággal és 3 büntetőponttal jutalmazták a felelőtlen sofőrt.

Lehet, hogy inkább léceket kellett volna vinni?
Lehet, hogy inkább léceket kellett volna vinni?
Szombaton a Col du Galibier (2645 m) hágót is lezárták az autós forgalom elől. Itt 20-25 cm vastag hó hullott.

Col de la Bonette napsütésben (Kép: skitour.fr)
Col de la Bonette napsütésben (Kép: skitour.fr)
Col de la Bonette napsütésben (Kép: skitour.fr)
Col de la Bonette napsütésben (Kép: skitour.fr)
Még a 2057 méter magas Col du Lautaret hágóra vezető utat is le kellett zárni, itt 10-15 centiméteres hóréteg fogadta a nyári gumis autósokat.

Kissé északabbra is elért a havazás. A magasabban fekvő síterepek is kaptak néhány centiméter havat, és az Alpok legmagasabban fekvő, aszfaltozott útját - amely hágón vezet át -, a Col de l'Iseran-t (2764 m) is le kellett zárni.

Szombat délutánra kisütött a Nap és a fenti csodás képeket készítették a sítúrázók.

Műhold kép a környékről, fehérlenek a hegyek
Műhold kép a környékről, fehérlenek a hegyek
Az alacsonyabb részeket sújtó áradásokról az MTI vasárnapi híre számolt be. Tizenhatan meghaltak és hárman eltűntek vasárnapra virradó éjjel Dél-Franciaországban a Földközi-tenger partvidékén kialakult zord időjárásban. A tűzoltók tájékoztatása szerint Biotban három ember az idősek otthonában halt meg annak következtében, hogy az épületet elárasztotta a víz, három másik Vallauris Golfe-Juanban vesztette életét. Ketten Mandelieu-la-Napoule-ban, ketten Cannes-ban, az elárasztott utcán fulladtak vízbe, egy ember pedig az Antibes-i kempingben halt meg. A többi áldozatról nem közölt részleteket a prefektúra.

A francia vasúttársaság (SNCF) jelezte, hogy tucatnyi vonat vesztegel utasokkal teli a pályaudvarokon Dél-Franciaországban, a vasúti közlekedés egész nap szünetel a francia Riviérián.

A francia meteorológiai intézet jelentése szerint heves zivatarok söpörtek végig az ország délkeleti részén éjjel egy óra körül. Cannes-ban néhány óra alatt 197 milliméter eső esett, amely aztán elárasztotta az utcákat, sok helyen magával sodorva a gépkocsikat. A tengerparti városban vasárnap reggel mintegy 70 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, délutánra a lakások felében ismét volt áram, máshol napokig eltarthat a szolgáltatás helyreállítása.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.