Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hihetetlen mutatvány: siklóernyős landolt a síliften

2015.06.26. Bata Attila

Igazán veszélyes mutatványon van túl egy francia siklóernyős. A francia síterep, Chamonix síterepének egyik felvonójának mozgó (!) nagykabinjába repült be siklóernyőjével, a kabin nyitott oldalán keresztül. A mutatványt majdnem egy évig tervezte és számos dolognak kellett összejönnie, hogy sikerüljön.
A francia Arnaud Longobardi nagyon szeretheti a repülést. Egyrészt hivatásszerűen is űzi, mint a francia légitársaság pilótája, másrészt szabadidejében is lélegzetelállító kunsztokat talál ki magának. Legutóbbi ötlete az volt, hogy a Chamonix síterepén közlekedő nagykabinos síliftbe egyszerűen berepül a siklóernyőjével.

A dolog egyáltalán nem tűnt egyszerűnek. Már az is váratlan meglepetés volt, hogy a síterep lifttársasága megadta hozzá az engedélyt. Miután a nyitott ajtós nagykabin elindult fentről lefelé, a szomszédos hegyről a 43 éves Longobardi is megkezdte a siklást lefelé.

Körülbelül 200 méterrel a „landolás” előtt még 85 km/órás sebességgel repült, innen kellett fokozatosan lelassulni 35 km/órára.

A mutatványhoz nagyon precíz tervezés és milliméterre pontos végrehajtás kellett, ha az ernyője a kabin előtt csukódik össze, akkor Longobardi elkezdett volna forogni a levegőben. Erre az esetre volt még rajta egy ejtőernyő is, amely legalább 80 méter zuhanás után nyílt volna ki. Figyelembe véve, hogy a lift 150 méter magasan közlekedett a földfelszín felett, 70 métere és néhány másodperce maradt volna arra, hogy mentse magát vészhelyzetben.

A lift pályáját is tanulmányozni kellett. Volt egy rövid szakasz, amikor a kabin viszonylag vízszintesen közlekedik, ezt kellett kihasználnia. Ehhez pontos szögben kellett érkeznie a levegőből. Az időjárás is partner volt, egy kisebb széllökés is tönkretehette volna a mutatvány. Arra pedig rossz gondolni, hogy mi lett volna, ha Longobardi nem a nyitott ajtónál találkozik a kabinnal?

Longobardinak először egy évvel ezelőtt jutott eszébe a gondolat, hogy siklóernyővel szálljon be egy síliftbe. Hat hónapon át tervezgette a mutatványt, számolgatta a lehetséges megoldásokat, majd úgy döntött, hogy megpróbálja. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.