Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóágyúkkal oltják az alagúttüzeket

2014.11.22. Bata Attila

A hóágyúkat nem csak műhó készítéséhez lehet használni, hanem katasztrófák esetén többször is használják őket tűzoltásra is. Az olasz Techno Alpin cég most egy olyan eljárást dolgozott ki, amelyekkel a különösen veszélyes és nehezen oltható alagúttüzeket lehet biztonságosabban megfékezni.
A hóágyúkra lassan már nem csak a sípályákon számíthatunk, hanem tűzoltásnál is. Az osztrák tűzoltóknak már van kisteherautóra szerelt hóágyújuk, az amerikai síterepek közelében kitörő erdőtüzeket is gyakran hóágyúkkal próbálják megfékezni.
Egy dél-tiroli cég szeptember végén új megoldást mutatott be az alagúttüzek megfékezésére. A TechnoAlpin, a hóágyúkat gyártó bolzanói cég pedig egy távolról is irányítható lánctalpas szállítóeszközre építette a nagy teljesítményű hóágyúját, amelyet a tűzoltók biztonságos távolságból tudnak az alagútban üzemeltetni.

Az utóbbi években többször is érkezett hír alagútban kigyulladt autókról és alagúttüzekről, amelyek iszonyatos pusztítást képesek végezni. Az égő alagutakban kialakul a kémény-effektus, a huzat hatására a tűz és a káros anyagok rendkívüli erővel tombolnak, nemcsak az autósok, de a tűzoltók is veszélyben vannak ilyenkor.

A szakértők szerint a hóágyúkkal kilövellt víz mennyiség sokkal hatékonyabban oltja a tüzet, köti meg a füstöt. A hatékonysághoz a kevesebb vízigény is hozzájárul.

Amennyiben a kísérletek kedvezően alakulnak, számos olasz tűzoltóságot szerelhetnek fel tűzoltó hóágyúkkal.
KOMMENTEK
csabor | 2014.11.22. 19:33
A vízköddel való oltás régi kipróbált technológia. Mobil és fixen telepített készülékeket is nagy számban használnak szerte a világban. A magyar tűzoltóságnak is van kis teljesítményű (azért pl. egy hétvégi faház oltásához elég) magasnyomású, vízköddel oltó kocsija. Kis méretei miatt gyorsan eljut olyan helyekre is, ahova a nagy tűzoltó autóval esélytelen elmenni. Ennek ellenére nem hívják hóágyúnak, mint ahogy az olasz tűzoltóságnál alkalmazottakat sem úgy hívják, csak a működési elvük hasonló.
kócos | 2014.11.23. 08:19
"Hunyadi pajzsán ült ahhoz hasonló"
Molnár Feri | 2014.11.24. 12:22
Egy másik hasznosítási lehetőségről Sátoraljaújhelyből kaptunk már tavaly nyáron is hírt: kánikulában permetkapuként, a járókelők frissítésére használják a magashegyi hóágyúkat. :)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.