Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: vihar után hókáosz

2018.01.04. Stánicz Balázs

Igen turbulensen kezdődik január, tegnap egy komoly vihar bénította meg a síterepeket, ma hókáosz jellemzi a nyugati tartományokat, január eleje óta több helyütt méter feletti hó esett.
Extrém lavinaveszély - Fotó: wetter.de
Extrém lavinaveszély - Fotó: wetter.de
Tegnap egy markáns front hozta vihar kényszerítette térdre a síterepeket. Volt, ahol ki sem nyitottak, máshol legkésőbb kora délután vége volt a síelésnek, így a Stubai gleccseren, de Saalbach-ban. Kitzbühelben és Skiweltben is alig mentek a felvonók.

A vorarlbergi Montafon: síelők a liften!

Oka a hirtelen jött, viharos szél volt, ami 100 km/h feletti sebességgel süvített. Kitzbühelben az egyik kabinoson maradtak a síelők, akiket alpinisták-hegyi mentők evakuáltak szorult helyzetükből a himbálódzó kabinokból. Az orkánerejű szél több helyütt fákat csavart a sípályákra, a tiroli Ischgl sípályáját tegnap valóságos csatatérré változtatta.

Mai havazás Saalbachban

Míg tegnap a szél, ma a hatalmas havazás okoz komoly gondokat a közlekedésben, olyannyira, hogy több utat lavinaveszély miatt kellett lezárni. Az A10-es Flachauwinkl és a Tauern alagút közt délután óta zárva, mivel lavinákat robbantanak, amik veszélyeztetik az autópályát, várhatóan este kilenc óra magasságában átadják a forgalomnak.

Szintén lavinaveszély miatt lezárták Mauterndorf és Obertauern közti szakaszt, a rendőrség elmondása szerint legalább péntek reggelig zárva lesz az út, így Obertauern jelenleg Radstadt felől közelíthető meg.
Lech délután , a síterep jelenleg elzárva a külvilágtól - fotó: bergfex (webkamera)
Lech délután , a síterep jelenleg elzárva a külvilágtól - fotó: bergfex (webkamera)
Nincs összeköttetés Salzburg és Tirol közt, a Krimml és Gerlos közt lavinaveszély miatt zárva a hágóra vezető út. A lavinaveszély idén először a lehető legmagasabb több tartományban, így Salzburgban és Tirolban is. A hatóságok spontán lavinákra hívták fel a figyelmet, amik akár fontosabb (elsősorban magasabban fekvő) utakat is veszélyeztethetnek.
Hochkönig csütörtök kora este - fotó: Arthurhaus
Hochkönig csütörtök kora este - fotó: Arthurhaus
Míg kora estig 600-700 méteren is havazott és a mai nap folyamán jelentős hó jött le, addig mostanra 1000 méter alatt mindenhol átment esőbe a hó és a hóhatár a melegfront miatt tovább emelkedik, 1500-1900 méterig, vagyis hó a magasabb sípályákon várható. Éjfél után egyre inkább eláll a csapadék, holnap már napsütés is lehet. A lavinaveszély azonban továbbra is kritikus lesz, ezért mindenkit óva intenek a pályán kívüli síeléstől.

Csütörtök reggelig 25-50 cm esett Salzburg tartományban, a Tauern hegységben helyenként 75 cm esett. Ezek csütörtök reggeli adatok, a mostani havazásnak köszönhetően lejött hómennyiségek még nincsenek benne, péntek hajnalig helyenként 80-120 cm havat várnak.
Obertauern ma délután - fotó: lifttársaság
Obertauern ma délután - fotó: lifttársaság
Kaotikus volt (illetve helyenként még mindig az) a helyzet Salzburg tartomány bizonyos útjain, a Gastein völgyben és az A10-es bischofshofeni csomópontjánál, továbbá a 311-es főút mellett St Johann térségében keresztbefordult és elakadt gépjárművek, jórészt kamionok blokkolták az utat.

Tirolban sem jobb a helyzet, itt nagyon sok utat zártak le lavinaveszély miatt. Sölden után Bodenegg és Lehen települések közt lavina zúdult a főútra, az előzetes jelentések alapján senki sem sérült meg.
Gerlos - fotó: Hotel Platzer
Gerlos - fotó: Hotel Platzer
Aki jelenleg Nyugat-Ausztriába tart mindenképpen vigyen magával hóláncot, mivel sok szakasz csak így járható. Az extrém lavinaveszély miatt az este és éjszaka folyamán további útzárak lehetségesek. Aktuális információk Osztrák Autóklub honlapján (ÖAMTC) érhetők el.

Friss hír, hogy Lech és Zürs síterepek elzárva a külvilágtól, a Stubai gleccseren egy liftet temetett be a lavina, senki sem sérült meg.
KOMMENTEK
minerel | 2018.01.04. 22:16
S6 vonslon havazott a völgyben ma és még a karácdony előzti hó is megmaradt a folyamatos hideg miatt
cesar | 2018.01.05. 00:25
Obergurgl-bam/Tirol/ 24 óra alatt 80 cm hó esett, és továbbra is havazik.
Képet is töltenék fel, ha megtalálnám a módját:(
Bata Attila | 2018.01.05. 00:45
minerel | 2018.01.05. 07:37
hú...bocs a káoszos írásért!
vargai | 2018.01.05. 15:04
Semmi gond értjük, köszi
BEndre | 2018.01.08. 11:57
Én tényleg szeretem a vidámparkot, de nem biztos, hogy azon az ülőszékesen őszinte lett volna a mosolyom

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.