Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol van már a tavalyi hó? Azon rendezik az olimpiát!

2012.11.20. Bata Attila

Hol van már a tavalyi hó? Azon rendezik az olimpiát! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanult a 2010-es kanadai olimpiai keserű tapasztalataiból, amikor azon kellett aggódni, hogy hóhiány miatt versenyek fognak elmaradni. Az oroszok már az előző szezonban legyártják a havat, jól eltárolják, aztán, ha jön az olimpia, előveszik és szétterítik.
Az amúgy fantasztikus havazási statisztikával rendelkező kanadai Whistler és környéke is szenvedett két évvel ezelőtt. Közvetlenül az olimpiai előtt beütött a krach, a hőmérséklet megemelkedett, még a hóágyúkat sem lehetett használni, sőt még az eső is elkezdte áztatni az addig nagy nehezen összehordott havat. Sajnos a 2010-es olimpián és a 2011-es alpesi világbajnokságon is nagyon rossz időjárási és hóviszonyok mellett kellett megrendezni a versenyeket. Természetesen, ez nem a rendezők hibája, hiszen ők a maximumot hozták ki a helyzetből, már az is csoda, hogy versenyeket lehetett rendezni.

Szóval, az utóbbi évek nagy versenyeit nem fogadta kegyeibe az időjárás, és a NOB most az ezzel járó kockázatot szeretné csökkenteni, amiben van is valami, főleg, ha arra gondolunk, hogy Szocsiban a havas versenyeket a tengerpart pálmafáitól kb. félórás utazásra fogják rendezni. Ebből a szempontból leginkább a síugrás és ezzel együtt az északi összetett verseny van veszélyben, hiszen a síugrók versenyeit elég alacsony tengerszint feletti magasságon rendezik, mindössze 610 méter magasan található a RusSki Gorki ugróközpont.

Jean-Claude Killy, a franciák egykori fantasztikus síelője, jelenleg a NOB szervezőbizottságának tagja az orosz tévének kijelentette, hogy nem szeretnének úgy járni, mint a kanadaiak. Ennek érdekében az olimpia előtti szezonban már legyártják a szükséges hómennyiséget, amelyet egész nyáron – megfelelő körülmények között – tárolnak majd, és szükség esetén közvetlenül a versenyek előtt szétterítik a síugró versenyek színhelyén.

Szeptemberi síelés az előző szezon haván Norvégiában
Szeptemberi síelés az előző szezon haván Norvégiában
A módszer egyébként nem szokatlan, van rá példa, hogy egy síterep tárolja az előző szezonban megmaradt havát, amelyet nyáron vagy közvetlenül a szezon előtt átad a közönségnek. Persze ezek az akciók inkább marketingjellegűek, komolyabb síelésről nem beszélhetünk, mint például a norvég Trysil síterepe, amely szeptemberben terítette szét a nyáron betárazott havát.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.