Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ischgl: újabb világszám sílift épült az idén

2014.12.22. Bata Attila

A tiroli síterep szinte évente szállítja a műszaki csodákat. Az idei szezonban a legmodernebb megoldások közé tartozó, háromkábeles függesztésű kabinos liftet adnak át. A lift érdekessége, hogy ilyen típusú lift még sosem tett meg ilyen nagy szintkülönbséget, pontosan 1251 métert, amely világrekord!
A település keleti központjából a Pardatschgrat-hegyre egy négyszemélyes lift közlekedett már 1990 óta. Az utóbbi időkben már szűknek bizonyult ez a kapacitás, ezért megérett az idő a cserére. A régi lift nyomvonala két részből állt, a kettő között egy középső állomás fogadta a síelőket. Ennek a liftnek az alsó állomását teljesen elbontották. A helyén épült meg az új lift völgyállomása. Az új liftnek nem lesz középső megállója, így az egyből a csúcsra közlekedik. A régi lift felső szakaszát még megtartják. Reggelenként, vagy amennyire a tömeg miatt szükség lesz, a középső állomástól is fel lehet vele jutni a hegyre.

A tervezőknek nem volt könnyű dolguk, főleg a szűkös hely miatt. A hegyállomások az új lift állomását egyszerűen hozzáépítették a régi állomáshoz. A különleges földrajzi viszonyok miatt az egész építményt 140 méternyi kábellel „horgonyozták le”. A völgyállomás szintén nem dúskál helyben. A szűk hely miatt az egész olyan, minta egy többemeletes áruházba csöppennénk. A legalsó szintekre kerülnek a kölcsönzők, a kiszolgáló létesítmények, és a kasszák. A lift az épület tetejéről, mondhatni a tetőről indul. Alatta, a legfelső szinten pedig a kabinokat fogják tárolni két üzemnap között.

Akkor az impozáns, de rideg műszaki adatokról. Azt már tudjuk, hogy 1251 méter a szintkülönbség, a völgyállomás (1365 m) és a hegyállomás (2616 m) között. A 3,3 kilométer hosszú útra 31 kabin röpít fel, amelyekben egyenként 28 utas fér el. Ezzel alakul az igazán jónak mondható óránkénti 2800 fős kapacitás. Ezt a hosszú utat kevesebb, mint 10 perc alatt teszi meg a lift, és lesz olyan pont az út során, ahol 138 méter magasan lebegünk a földfelszín felett.

Ischgl az utolsó két évben 70 millió eurót (21,5 milliárd forint) költött fejlesztésekre. Ebben már benn van az új kabinos és az idei fejlesztések 40 milliós ára is.
KOMMENTEK

Szállástipp
Hotel Montanara csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított 4 csillagos hotel igényes, alpesi stílusú szobákkal és apartmanokkal, reggelivel, vagy önellátással a híres Ischgl üdülőtelepülés szélén, 5-600 méterre a kabinos lifttől és 20 méterre a legközelebbi sípályától. Új wellness részleg szaunákkal, gőzfürdőkkel, pihenőszobákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.