Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kisrepülőgép kényszerleszállása a francia sípályán

2016.12.03. Bata Attila

Szerencsés kényszerleszállást hajtott végre egy kétszemélyes kisrepülőgép a Francia-Alpokban. A kisrepülőgép az egyik völgyből repült volna át a hágó felett, de ez a repülőgép lecsökkent teljesítménye miatt nem sikerült, visszafordultak és a sípályán landoltak. Szerencsére a síszezon még nem kezdődött meg.
Kép: Gendarmerie nationale
Kép: Gendarmerie nationale
Szerencsés kimenetelű baleset történt tegnap dél körül a franciaországi Serre-Chevalier (magyarok körében inkább a közeli Briancon néven ismert) síterepén - írja a Le Dauphine. Két helyi lakos (31 és 33 évesek) a közeli repülőtérről szálltak fel egy kétszemélyes, egymotoros, Jodel D112-es típusú kisrepülőgéppel. Közel két órán keresztül nem is volt gondjuk, de akkor megpróbáltak átrepülni a 2425 méter magas Eychauda hágón a völgy felől.

A manőver nem sikerült, a pilóta elmondása szerint nem volt elég "erő" a repülőben, így egy hirtelen mozdulattal visszafordultak és a hegyoldal sípályáján landoltak.

A balesetet még most is vizsgálják, több francia forrás több lehetséges okot említ, a műszaki hiba mellett felvetik a pilóta felelősségét is. Bár a két utas szinte sértetlenül megúszta a kalandot, helikopterrel azonnal a közeli kórházba szállították őket kivizsgálásra. A vizsgálatok megerősítették a korábbi feltételezéseket, néhány apró sérüléssel megúszták a kalandot.

Kép: Gendarmerie nationale
Kép: Gendarmerie nationale
A két utas legnagyobb szerencséjére a környéken az elmúlt napokban közel 2 méter hó hullott, így a hóréteg jelentősen tompította a landolást. Az is külön szerencse, hogy a baleset idején, csütörtökön még senki sem tartózkodott a pályákon, mert azokat szombaton nyitják meg először a nagyközönség előtt.

2015 márciusában hasonló baleset történt a szintén francia Avoriaz síterepén. Akkor sajnos tele volt a sípálya, amikor a kisrepülő leszállt és egy lengyel síelő komoly sérüléseket is szenvedett. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.