Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: havazás okoz gondot a híres síversenyen

2018.01.19. Bata Attila

A világ legismertebb lesikló versenyét rendezik szombaton az ausztriai Kitzbühelben. A híres Hahnenkamm verseny fogalom a versenyek között. Olyan, mint Forma 1-ben a monacói futam: a pályán nem lehet hibázni, pályán kívül pedig tele hírességekkel.
Ez utóbbi mondatot a norvégok sztárja, Aksel Lund Svindal mondta a keddi edzés után, amikor sokakkal együtt kritizálta a pálya állapotát. De még ne szaladjunk ennyire előre.

Van bajuk bőven a rendezőknek, ha az időjárás előrejelzéseket nézegetik. Erre a hétre mindent kapnak: havat, esőt, napsütést, hideget és enyhülést. Fenn havazik, lenn eső esik, nem könnyű ilyen körülmények között pályát készíteni.

A helyi meteorológiai intézet a legmodernebb technikát hozta a versenyre. A pálya ismert ugratói, kanyarjai és az átcsúszója mellé kisebb meteorológiai állomásokat telepítettek. Erre még a kínaiak is kíváncsiak, a 2022-es téli olimpia szervezői is figyelik a tapasztalatokat.

Azt láthatják, hogy az előrejelzésekre alapozva már a múlt héten eldöntötték, hogy az edzéseket kedden és csütörtökön rendezik a várt szerdai hóvihar miatt. A keddi edzés után a síelők nem kímélték kritikájukkal a rendezőket. Tükörsima jégen, rossz látási viszonyok miatt kellett száguldozniuk. Legtöbben az ugratókat kritizálták. Ilyen sebesség mellett hatalmasakat repültek a síelők, néhányan már síugrónak érezték magukat. Ekkor nyugtázta Svindal boldogan, hogy örül, hogy szerdán nem kell lejönnie ezen a pályán.

A csütörtöki edzésen ilyeneket ugrottak
A csütörtöki edzésen ilyeneket ugrottak
A szervezők persze intézkedtek, a csütörtöki második edzésre már lerövidítették az ugratókat. Természetesen szerdán megjött a havazás, és ennek nyomán a pályát is le kellett rövidíteni az edzésre. Az eredeti 3312 méteres távból már csak 2475 maradt csütörtökre.

Péntek reggelre 30-40 cm friss havat várnak a rendezők a felső részen, amely az éjszakai képek szerint már meg is érkezett. Az előrejelzések szerint a Hausbergkante ugratója alatt már eső várható. A rendezők felkészültek arra, hogy amíg fenn a havat túrják le a pályáról, addig lenn sózni kell a pályát, hogy megőrizzék az állapotát a pénteki szuper-g versenyre.

Ha ez még nem lenne elég, az is lehet, hogy felesleges lesz a lassan emberfeletti erőfeszítés, ugyanis a meteorológusok ködöt jósolnak a pénteki futam idejére.

Ma hajnalban meg is jött a havazás
Ma hajnalban meg is jött a havazás
A kevés jó hír között az a legfontosabb, hogy a szombati fő versenyre, a lesiklásra már szép időt jósolnak a meteorológusok. Reménykedhetünk, hogy igazi versenyt látunk majd.

Természetesen az időjárás csavar még egyet a dolgokon. A vasárnapi szlalom versenyekre ismét kb. 20 cm hó hullhat. Nem lesz egyszerű ez a hét Kitzbühelben.

A szombati versenyről 11:30-kor kezdődik a közvetítés az Eurosporton. Az igazi Hahnenkamm rajongók örülhetnek a tévé előtt, hiszen az osztrák tévések az idén egy új szuperkamerát szereltek fel a traverz, a célegyenes feletti átcsúszó felé ötméteres magasságban. Állítólag csodás képeket várhatunk az új kamerától. A másodpercenként 500 képet készítő kamera először mutathat nagyszerű szuperlassításokat a traverz teljes részén megtett csúszásról. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.