Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbüheli verseny röviden: kiscica lett a tigrisből

2015.01.25. Bata Attila

Az időjárás elrontotta a világ sírajongóinak ünnepét. Szombaton hatalmas köd borította a kitzbüheli pálya egy részét, így a versenyt többszöri halasztás után csak úgy lehetett megrendezni, hogy ködös rész alól indulva, jóval rövidebb pályát teljesítettek a versenyzők.
A világ legnehezebb és legbrutálisabb versenyét vártuk és ehhez képest a világ legrövidebb versenyét kaptuk szombaton. A köd ráült a felső szakaszra, ilyen látási körülmények között lehetetlen volt ezt a szakaszt síelni. A köd sajnos nem akart feloszlani, így a rendezők többszöri halasztás után kénytelenek voltak lejjebb hozni a starthelyet. Ezzel a versenyt körülbelül lefelezték, távolságban, szintben és időben is, de talán még a felénél is többet voltak kénytelenek vágni az eredeti versenyből.

A versenyzők 3312 méter helyett 1633 méteres pályán síeltek, 860 méteres szintkülönbség helyett csak 440-et jöttek le. A két perc körüli eredmények helyett egyperces sprintversennyé változott a verseny.

Jansrud kora reggeli képe a tükörjég pályáról
Jansrud kora reggeli képe a tükörjég pályáról
Így lett a világ legkeményebb versenyéből a világ legrövidebb lesiklása. Amikor a versenyzők értesültek a lerövidítésről, akkor a későbbi győztes Kjetil Jansrud ezt posztolta ki az oldalára: „kiscica lett a tigrisből”.

A versenyről hihetetlenül alaposan közvetítő osztrák közszolgálati tévé (ORF) is ezzel a mondattal vezette be a versenyt közvetlenül az első induló előtt. A lerövidítés pont Jansrudnak jött a legrosszabbul, hiszen a megelőző két edzésen azokat a szakaszokat síelte meg legjobban, amelyeket most kihagytak a rendezők.

Szintén az ORF nagyszerű elemzéseiből derült ki, hogy Jansrud szinte végig hátrányban volt a második helyezett olasz Dominik Parishez képest, de az utolsó métereken előzte meg őt 2 századdal.

Jansrud 58.16 másodperc alatt ért be a célba, ezzel a mostani kitzbüheli verseny lett az eddigi összes lesikló világkupa futam közül a legrövidebb. Soha nem nyertek még világkupa lesikló versenyt egy perc alatti eredménnyel. Jansrudnak már van tapasztalata a rövidített versenyekben, hiszen tavaly Kvitfjellben holtversenyben lett első egy ilyen sprintversenyen.

Kitzbühel sajnos egyre többször kénytelen rövidíteni, 2012 és 2013 után az idén is. Igaz, tavaly pedig „hosszabb” lett a pálya (3494 méter), amikor a rossz hóviszonyok miatt más útvonalon jöttek le a versenyzők. 

A verseny eredménylistája itt található
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.