Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az Alpokban nem lett szélsőségesebb az időjárás

2012.06.07. MTI

Az Alpokban nem lett szélsőségesebb az időjárás A klímaváltozás ellenére nem szélsőségesebb az alpesi időjárás - derítették ki osztrák kutatók. Sőt, az utóbbi évtizedekben csökkent a hőmérsékletingadozás. A bécsi Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) meglepő eredményekre jutott az Alpok időjárási adatait elemezve.
A ZAMG kutatói annak jártak utána, hogy a klímaváltozás miatt gyakoribbá váltak-e az Alpokban a szélsőséges időjárási események. Bár a hegységben a globális átlagnál nagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet, az elmúlt 250 évben évszakonként és éves szinten nem fokozódott a meleg-hideg és száraz-nedves időjárás közti ingadozás mértéke, ráadásul az ember által erősen befolyásolt elmúlt harminc évben mért adatok változatossága sem tér el a korábbiakétól.

Hosszú távon a hőmérséklet, csapadék és légnyomás változatosságát két hosszú hullám jellemzi, amelyek mintegy százévente ismétlődnek - derül ki a European Physical Journal című szaklapban megjelent tanulmányból. Az éghajlat ezek szerint változatosabb (szeszélyesebb) volt az elmúlt két évszázad közepe tájt, és kevésbé változatos (nyugodtabb) az évszázadok elején és végén. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat, lehetséges, hogy az óceánokkal való kölcsönhatásra vezethető vissza.

Az eredmények biztos sokak számára meglepőek - közölte Reinhard Böhm, a kutatás vezetője a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (derstandard.at) szerint. Gyakran hallani például, hogy nincsenek már átmeneti évszakok, a tavaszt és az őszt, de a nyarat és a telet is egyre inkább szélsőséges hőmérsékletingadozások jellemzik. A tanulmány azonban egyértelműen kimutatta, hogy ez - legalábbis az Alpok területén - nem így van.

A kutatás alapjául egy szokatlanul hosszú és értékes adatsor szolgált, amely 58 mérőállomás adataiból áll, részben egészen 1760-tól kezdődően. Ez világszerte egyedi adatsornak számít: egyrészt a műszeres mérés teljes időszakát lefedi, másrészt az adatokban minden hiba és inhomogenitás javításra került.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.