Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kostelic papa kiakasztotta a szlalomosokat

2014.02.22. Bata Attila

Kostelic papa kiakasztotta a szlalomosokat Szombat este a férfiak szlalom versenyével véget értek az alpesi számok az idei téli olimpián. Az osztrákok megszerezték a dobogó első két helyét, harmadikra bejött a norvégok szupertehetsége, de a verseny mégis a brutális második futamról lesz emlékezetes, amelynek rendkívül nehéz pályáját Ante Kostelic tűzte.
Elérkezett tehát az utolsó nap az alpesi síelők számára. Érdekes versenynek ígérkezett, hiszen sok volt ez esélyes, köztük a legnagyobb Marcel Hirscher, aki eddig nem nyert semmit Szocsiban. Hirscher nagyon lemaradt az első futamban, különösebb hiba nélkül is 1,28 másodperces hátrányba került honfitársával Mario Matt mögött. A második és a harmadik helyen a svédek álltak, de a franciák is jó eséllyel várták a második kört. A két futam között az összes versenyző megemlítette, hogy Ivica Kostelic apja, Ante Kostelic biztosan kemény pályát tűz majd, de akkor még senki gondolt arra, hogy ebből tényleg horror lesz.

A pálya szedte az áldozatait. A legjobb harmincból 12-en kiestek. Az első nyolcból csak öten fejezték be a versenyt, bár ezért Hirscher is tett, hiszen a kilencedik helyről káprázatos menetet futva nagy terhet rakott az utána következő nyolc síelőre. A norvég Kristoffersen a 15. helyről lett harmadik, Hirscher a kilencedik helyről lett 2., majd Matt tanári módon őrizte az előnyét és végzett az első helyen.

Hiába lett Matt a világ legidősebb olimpia bajnoka az alpesi síelésben, hiába lett Kristoffersen a világ legfiatalabb olimpiai érmese ebben a kategóriában, hiába a kettős osztrák siker, amely a lesiklás aranyával együtt kárpótolja a négy évvel ezelőtti blamát, amikor az osztrák férfiak még érmet sem nyertek. Szóval minden hiába, a verseny utáni vélemények a pályatűzésről szóltak.

Ante Kostelic rászolgált a hírére és brutális pályát tűzött. Nehéz visszaadni azt a kritikát, amelyet most a svédek, norvégok vagy a franciák zúdítanak rá. Ahogy telik az idő egyre többen szólalnak meg ebben a témában, a vesztesek természetesen átkozzák, a győztesek pedig megvédik.

A francia technikai csapat edzője egyenesen a „szar” szóval illette a Kostelic munkáját, aki csak saját magára tudott gondolni a pálya tűzésekor. Ezt a gondolatot vitte tovább a franciák kapitánya is, egy szenilis és inkompetens embernek állította be Kostelicet, aki ezzel a tűzéssel tönkretette a verseny. "Ez a hozzáállás nem szolgálta a versenyt, nem szolgálta a síelést, nem tett jót semminek."

Természetesen a svédek is kiosztották Kostelicet. Byggmark szerint szégyen volt a tűzés, nem volt méltó az olimpiához, "ezt a pályát egy komplett idióta tűzte". Ugyanezt mondta a svéd tévé kommentátora is. A svéd női csapat egyik legjobbja, Jessica Lindell Vikarby, azt írta a Twitteren, hogy reméli Kostelicet a FIS örökre eltiltja a pályatűzéstől.

A német szövetség elnöke szerint is méltatlan volt ez a tűzés az olimpiához. Versenyzője, Felix Neureuther érdekes módon ugyanazt mondta, mint az amerikai Ted Ligety (mindketten kiestek a második körben): ez a pályatűzés már a sportszerűség határát súrolta ezen a pályán.

Ligety szerint ez mégis csak az olimpia. Most próbáljuk eladni a világnak a sportágunkat. Azt hiszem, az ilyen pályatűzés, amikor ilyen sokan kiesnek, nem tesz jót a sportágnak. A hó nem volt jó, villanyfényes verseny volt, azt hiszem ezeket figyelembe kellett volna vennie, amikor ezt a pályát tűzte.

Ante Kostelic fia, Ivica csak ennyit mondott: „a modern olimpiák ezzel a mottóval indultak: Citius, Altius, Fortius (Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben). Ennyi. „

Azon nem lehet csodálkozni, hogy a második helyezett Hirschernek tetszett a tűzés, ahogy mondta ez a pálya mentette meg, mert rengeteg előnyt tudott rajta szerezni. Ma olimpiai bajnokot avattunk és nem egy iskolai verseny győztesét.

Sajnos ezzel véget értek az alpesi versenyek, akiknek nem sikerült, azok jövőre az amerikai világbajnokságon javíthatnak majd.

KOMMENTEK
pokmalac1 | 2014.02.22. 22:04
A kiesők mindig nyafognak. Vmi Familientalfahrt-ot vártak? Hirscher megmondta...
foldesjimko | 2014.02.23. 07:53
Az esélyek egyenlők voltak, így bárki mondhat bármit egy izgalmas verseny volt ami felrúgta az első kőrben kialakult sorrendet. Nekem tettszett... :)
huligan | 2014.02.24. 09:42
Az nyeri meg a versenyt, aki szabályosan lejön UGYANAZON a pályán a legrövidebb idő alatt. Ez nem bonyolult...
Kanyarsíklub Replaci | 2014.02.24. 12:19
Nekem is tetszett!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.