Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina sodort el egy freeride versenyzőt az FWT versenyen

2015.02.04. Bata Attila

Freeride World Tour sorozat megérkezett következő állomására Ausztriába. Tegnap a tiroli Kappl síterepe feletti hegyekben megtartott futamon egy ijesztő lavinabaleset történt verseny közben. A rendezők egy rövidfilmet tettek közzé az esetről és annak tanulságairól.
A Freeride World Tour versenyzői eljutottak Ausztriába, ahol kedden egy szerencsés baleset történt verseny közben. A verseny napos időben kezdődött és a másodiknak induló francia Julien Lopez a pálya közepén bukott és lecsatolt az egyik léce. Amint felállt a bukás után és megindult, hogy összeszedje a sílécét, lavinát indított el.

Szerencsére be tudta indítani a légzsákját, így enyhébb sérülésekkel megúszta, ahogy a fél méter mély, 40 méter széles és 100 méter hosszú lavina elsodorta őt körülbelül 2800 méteres magasságban. Amint a hótömeg nyugalomba jutott a mentőcsapat azonnal a segítségére sietett. A baleset után a versenyt lefújták.

Az esetről a szervezők a fenti videót adták ki, amelyben látható a lavina is (1:46 körül), de legfőképpen az eset tanulságait boncolgatják és azt, hogy milyen óvintézkedéseket tettek meg a verseny előtt. A filmben, többek között, elhangzik, hogy a szervezők már 48 órával a verseny előtt megérkeztek, a helyi hegyivezetőkkel konzultáltak az aktuális állapotokról, elemezték a hó összetételét (hóprofil), a szokásosnál is többször robbantották be a hegyoldalt, hogy mesterséges lavinákkal megelőzzék az igaziakat. Ők is többször lesíeltek a hegyoldalban, valamint a verseny előtt lecsúszott három előfutó visszajelzései alapján sem láttak okot a lavinaveszélyre, ez volt számukra a végső megerősítés, hogy kezdődhet a verseny.

A film lényege, hogy freeride közben nincs „zéró veszély”, teljesen mindegy, hogy a szervezők milyen alapos biztonsági intézkedéseket hoznak, attól még a lavina lezúdulhat . Ez a megállapítás és a fenti film rengeteg hozzászólást kapott a szervezet Facebook oldalán.

Ehhez tegyük hozzá, hogy az európai hegyekben az utóbbi napokban nagyon sok lavinabaleset történt, sok országban az idei áldozatok száma már meghaladja a tavalyi teljes szezon halálos eseteinek a számát. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.