Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legsikeresebb szezonján van túl a magyar snowboardsport

2016.03.25. MSBSZ, Szászi Bernadett

Gyarmati Panka történelmi világkupa-sikere mellett a válogatott is ígéretes eredményeket ért el - erről számolt be a Magyar Snowboard Szövetség évadzáró sajtótájékoztatóján. Az eseményen - az MSBSZ vezetősége mellett - jelen volt Gyarmati Panka is, akivel egy rövid interjút is készítettünk.
Az eseményt a snowboardosok által alapított 4Bro Downtown kultikus szórakozóhelyen tartották 2016. április 23-án. Bordács Miklós, a szövetség elnöke rövid szezonértékelőjében Gyarmati Panka eredményeinek méltatása mellett beszámolt a magyar snowboard válogatott egyéb sikereiről, és az utánpótlás-nevelő munkáról is.

"Snowbardkrosszban két junior versenyzőnk, Fehér Zsófia és Szász Csongor Ármin képviselte hazánkat a lillehammeri Téli Ifjúsági Olimpián" - kezdte értékelését Bordács Miklós, a Magyar Snowboard Szövetség ügyvezető elnöke. "Zsófi a 13., Csongor pedig a 17. helyet szerezte meg. Csillag Dávid ugyanakkor egy svájci Európa-kupa versenyen állhatott dobogóra."

A freestyle szakágak képviseletében Kis Benedek és Szerb Mátyás szintén Európa-kupákon gyűjtögették FIS-pontjaikat, Beni pedig Ausztriában, egy QParksTour verseny nemzetközi mezőnyében győzni is tudott. A szövetség komoly fejlődésről számolhat be az utánpótlás-nevelés terén. Remek példája volt ennek a mátraszentistváni diákversenyük, melyet rekord létszámú nevezés mellett rendeztek.
Pintér László kommunikációs vezető, Bordács Miklós az MSBSZ ügyvezető elnöke, Gyarmati Panka VK győztes snowboardos és Bécsy Balázs menedzser | Fotó: @Red Bull - Somay Márk
Pintér László kommunikációs vezető, Bordács Miklós az MSBSZ ügyvezető elnöke, Gyarmati Panka VK győztes snowboardos és Bécsy Balázs menedzser | Fotó: @Red Bull - Somay Márk
A szezon legkomolyabb eredményeit Gyarmati Pankának köszönhetjük, aki januárban megszerezte a magyar havas sportok történetének első FIS Világkupa-győzelmét. Pedig a felkészülési időszaka a legkevésbé sem volt ideális, hiszen az előző idényt egy súlyos felkartöréssel fejezte be. Ez természetesen teljesen felborította a megszokott felkészülési programot.

Fontos változást jelentett Panka számára az ősszel, hogy hatévnyi közös munka után korábbi osztrák edzőjével külön utakon folytatták. Ez azt jelentette, hogy a szezon előtt ott állt edző nélkül.

„Akkor egy kicsit elveszettnek éreztem magam - kezdte Panka. - Gleccserre jártam edzeni egyedül Ausztriába, és ott futottam össze az amerikai Ian Kirkkel, akit már korábbról ismertem. Ő egy komplett edzőprogramot vezet. Megérdeklődtem, milyen feltételekkel lehet benne részt venni, és néhány héttel később már Coloradóban voltam, ahol megkezdtük a közös munkát a Kirk’s Campben.”
A sajtótájékoztatón sokan voltak kíváncsiak Pankára, aki mosolyogva adott interjút mindenkinek | Fotó: @Red Bull - Somay Márk
A sajtótájékoztatón sokan voltak kíváncsiak Pankára, aki mosolyogva adott interjút mindenkinek | Fotó: @Red Bull - Somay Márk
Az időjárás miatt az első „éles” bevetésre, az első komoly versenyre januárig várnia kellett, de ez a kis plusz idő jót is tett a felkészülés szempontjából. Ez a bizonyos első komoly verseny a US Grad Prix keretében megrendezett FIS Világkupa volt, melyen Panka életében először nyerni tudott, erős amerikai ellenfeleket legyőzve.

„A győzelem teljesen váratlanul ért. Titkon reméltem, hogy ebben a szezonban felállhatok a dobogóra, de a győzelemre egyáltalán nem számítottam.” - – mesélte a 23 éves egri snowboardos.

Panka a szezonzáró csehországi világkupa-fordulón szinte tökéletesen mutatta be versenykörét, mégis érthetetlenül alacsony pontot kapott rá. Az ingadozó pontozás miatt több versenyző is fellebbezéssel élt, ami az eredményt módosítani semmiképpen nem fogja, viszont így kötelező lesz kivizsgálniuk az esetet, és a jövőben így talán garantálható lesz, hogy a nagy téttel bíró olimpiai kvalifikációs versenyeken kellően felkészült zsűri értékelje a sportolókat.

„Az olimpia kapcsán fontos kiemelni, hogy a korábbi huszonnéggyel szemben szakáganként harminc főre emelte a NOB a sportolói kvótát, – hangsúlyozta Bécsy Balázs, Panka menedzsere - ez természetesen esélynövelő tényező, de reméljük, hogy nem ezen fog múlni a bejutása, hiszen Panka jelenleg a slopestyle női mezőnyében a világ legjobb 10-15 versenyzője között van, sőt, adott esetben bőven a dobogóért is tud küzdeni.”

Gyarmati Panka továbbra sem pihen. Néhány nap múlva fotózásra megy Ausztriába, majd visszarepül Coloradóba, további két-három hétre edzeni. Ezután jön csak újra haza, de akkor vár rá még egy műtét, hiszen ki kell venni a csavarokat a karjából. Akkor talán lesz egy kis ideje pihenni. Augusztusban pedig már indul a következő szezon Ausztráliában vagy Új-Zélandon.
Bécsy Balázs, Panka menedzsere komoly esélyt lát az olimpiai szereplésre | Fotó: @Red Bull - Somay Márk
Bécsy Balázs, Panka menedzsere komoly esélyt lát az olimpiai szereplésre | Fotó: @Red Bull - Somay Márk

A Síelők.hu villáminterjúja

Gyerekkorodban síeléssel kezdted a pályafutásod, előfordul még mostanában is, hogy sílécet veszel a lábadra?
Sajnos ritkán van időm arra, hogy csak úgy szórakozásból sportoljak, így nem fordul elő gyakran. De nem olyan régen az egyik síelő barátnőmmel cseréltünk, ő ment a snowboardommal, én meg a sílécével és nagyon vicces volt, készítettünk róla egy videót is.

Milyen egyéb téli sportokat űzöl, illetve mi az amit esetleg szívesen kipróbálnál?
Régebben sokat korcsolyáztam. Amit szívesen kipróbálnék, az a kite snowboarddal.

Mi az, ami szerinted a leginkább segített abban, hogy ilyen szép sikereket értél el?
A külső tényezők közül egyértelműen a család segített a legtöbbet, ha belső tulajdonságokra gondolok, akkor pedig a kitartást emelném ki. Nagyon fontos, hogy semmilyen nehézség miatt sem szabad feladni. Esések, sérülések mindig lesznek, de fel kell állni és csinálni tovább, amíg el nem éred, amit szeretnél.

Mit üzensz a Síelők.hu olvasóinak?
Azt üzenem azoknak, akik snowboardozni tanulnak, hogy ne rettentse el őket a sok esés, hiszen én is így kezdtem. Tegyetek párnát a sínadrágba, aztán hajrá!

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.
Magyar Snowboard Szövetség: A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.