Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lengyelországban is kötelező a bukósisak fiataloknak

2010.02.07. Bata Attila

Lengyelországban is kötelező a bukósisak fiataloknak A bukósisak kötelezővé tétele egyre jobban terjed Európában és az észak-amerikai pályákon. Az olasz, skandináv és az osztrák pályák után a lengyelek döntöttek úgy, hogy január végétől a 15 éven aluliaknak kötelező bukósisakot viselniük a lengyel síterepeken, a büntetés akár 5000 zloty is lehet.
A lengyel törvényhozók már korábban elfogadták, hogy a 15 éven aluli fiataloknak bukósisakok kell hordaniuk a hazai pályákon, a lengyel szülőknek volt is idejük barátkozni a gondolattal, vagy uram bocsá’ beszerezni a megfelelő fejvédőt a gyermekük számára. Kicsit feledésbe is merült a pontos dátum, ezért sokakat ért meglepetésként, hogy a hétvégén vasárnap már ellenőriztek is a pályarendőrök és a rendőrség. Mivel mindenkinek friss volt még a rendelet, ezért csak figyelmeztettek, egyelőre nem büntettek.

Ausztriával ellentétben itt büntetni is fognak, természetesen nem a kiskorúakat, hanem kísérőiket, a szülőket, tanárokat vagy síoktatókat. A szabályok betartását a rendőrség, a sípályaellenőrök, vagy az üzemeltetők követelhetik, a lehetséges bírság összege 500-5000 zloty (kb. 34.000-340.000 forint) között változhat.

A lengyel hegyimentők szerint körülbelül 3000 baleset történik évente a lengyel pályákon, köztük halálosak is. A bukósisak fontos eszköz lehet a baleseti kockázatok csökkentésében. A hegyimentők szerint Lengyelországban két dolog miatt veszélyes a síelés. Először is a pályák nagyon szűkek, a síterepek ádáz harcot folytatnak a környezetvédőkkel, akik még a pálya melletti fák kivágását is megakadályozzák, így a helyi pályákat lehetetlen szélesíteni. Még nagyobb probléma a lengyel síkultúra, vagyis inkább annak a hiánya. A pályán nem tartják be az írott és íratlan szabályokat, baleseteknél elmarad az azonnali segítségnyújtás, és egyre gyakoribb a cserbenhagyásos gázolás.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.