Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Libegő épült Lillafüreden, de csak tavasztól üzemel

2015.12.01. MTI

Átadták a Lillafüred és a Miskolchoz tartozó üdülőövezet fölött magasodó Jávorhegy között közlekedő libegőt, a turisztikai-idegenforgalmi beruházás csaknem 685 millió forintba került - tájékoztatta a felvonót működtető Libegőpark Kft. az MTI-t hétfőn.
Fotó: Vajda János (MTI)
Fotó: Vajda János (MTI)
Az Észak-Magyarországi Operatív Program "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban" tárgyú pályázatán a budapesti székhelyű Libegőpark Kft. mintegy 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projektre.

A Lillafüredi libegő a Jávorhegyre szállítja az utasokat | Fotó: Vajda János (MTI)
A Lillafüredi libegő a Jávorhegyre szállítja az utasokat | Fotó: Vajda János (MTI)
A libegő egy kilométer hosszan szállítja az utasokat a lillafüredi Erzsébet sétány menti kiinduló állomásról a 606 méter magas Jávorhegyre. A felvonó mellett kialakítottak egy rollerösvényt, valamint egy Oxigén nevű túraútvonalat is. A drótkötélpályás felvonó kora tavasztól üzemel majd, egyszerre több mint 200 embert szállíthat, a menetidő 11-12 perc.

A turisztikai attrakció kilenc embernek állandó, többeknek pedig ideiglenes munkahelyet biztosít.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János
A tájékoztatás kitér arra, hogy a 300 méter tengerszint feletti magasságban található Lillafüred klimatikus gyógyhely, ezért az Oxigén túraútvonal kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt alkalmas. A 7 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag állat- és növényvilágát, a Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveket.

A rollerösvény pedig a lejtőkön, lankás vidéken használatos tereprollerekkel ma Magyarországon még újdonságnak számító szórakozást kínál az év minden napján.
KOMMENTEK
M61021 | 2015.12.02. 08:58
És itt ugye sípálya nincs? Akkor ez is olyan "sífelvonó", mint a budai libegő, hogy sípálya közelébe épült, de síelésre alkalmatlan. Ez így megéri? (9 embernek mnkát ad?) De jó lenne, ha valaki megcáfolna. Eközben a közeli Bánkúton nem lehet fejleszteni...
Kovix | 2015.12.02. 09:39
Csak egyet tudok érteni az előttem hozzá szólóval. Igen nagyon jó, nagyon örülünk az újabb modern felvonónak (Zempléni kabinos után) mindössze annyi a baj vele, hogy sielésre alkalmatlan:(
Jó lenne,ha valamelyik síterepünkön (Eplényt leszámítva) is sikerülne végre támogatást elnyerni egy "libegőhöz".
Molnár Feri | 2015.12.02. 12:32
Volt! http://youtu.be/iHVVBbPmSSw
S nagyon reméljük, hogy lesz is!
A kapcsolódó síterepeknél lehet találni egy látványtervet, amin a libegő kb. 500 méterrel lejjebb, a kalandpark területéről indul egy másik hegyoldalra. Hogyan került mégis a régi kampós felvonó helyére?
Bizakodjunk, a remény hal meg utoljára. :)
minerel | 2015.12.03. 15:37
A doppelmayr felvonók jó része sem sípályák kiszolgálására épül hanem turisztikai látványosságnak illetve városokba közlekedési eszközként.
pet | 2015.12.09. 20:22
A sípálya nyomvonal rekonstrukciót követően alkalmas lehetne akár nagyobb versenyek rendezésére is.
Lásd Stockholmban a Hammarbybacken városi pályát, ahol februárban alpesi sí világkupa futamot fognak rendezni.
Egyébként az európai síterepek liftjeinek elég nagy hányadát a Doppelmayr gyártotta.
M61021 | 2015.12.11. 12:28
Én is láttam már libegőt sík terepen is.
Azt nem bánom, ha máshol szórják a pénzt bármilyen márkájú liftekre. De a mi országunk ne legyen ilyen gazdag, hogy olyan helyre épít drága felvonó(ka)t, ahol a legnagyobb forgalommal kecsegtető téli szezon kimarad, mert a sípálya pár kilóméterrel odébb volt. A budai libegő is ronthatná a tájat a Normafánál, de nem ott rontja, hanem 2 km-el odébb a János-hegynél. És ahogy látszik a Normafánál ilyen környezetpusztító berendezés nem is lesz egyhamar :( Lehetnénk "duplán májerek", két legyet ütve egycsapásra, ha egy libegőt nyáron és télen is használható helyre építenénk. De a ez a libegő így szerintem csak "Einzelmayer", bárki gyártotta is. Sajnálom. Jó lenne, ha mégis lenne ott egy sípálya...
M61021 | 2015.12.11. 12:39
pet az első mondatodat nem értem. lmagyaráznád?
Molnár Feri | 2015.12.14. 08:53
M61021!
"Ha csendben maradtál volna okosabb maradtál volna!"
Bocsi, de nagyon nem vagy képben!
Nézzél szét egy kicsit a témában, esetleg a Google műholdképét sem ártana tanulmányoznod!
A libegő pontosan a korábbi sípálya kiszolgálására épült kampós sífelvonó nyomvonalára épült. Pedig az egy-két évvel korábbi látványterveknél kb. 500 méterrel lejjebb szerepelt (az azóta megépült Kaladpark területéről indult volna), távol a "Nagylesikló"-tól.
Éppen ezért reménykedünk, hátha feléled ez a szuper pálya!
"pet" első mondatára talán elegendő válasz, hogy a drótkötélpálya hossza 1000 méter, a szintkülönbsége viszont 300 méter. Hol találsz ilyen pályát Magyarországon?!
M61021 | 2015.12.14. 09:45
Végre kezdi valaki megérteni a kérdésem. Ha csöndben maradtam volna, akkor maradtam volna tudatlan. Mivel nem vagyok képben, ezért kérdeztem, bocsi. Kértem, hogy cáfoljatok meg, ha nem jól látom. Próbáltam szétnézni, a műholdképet is nézegettem. Látványtervet nem találtam, és itt is csak ilyen ködös hozzászólások voltak, hogy "volt" meg "remény". Nagyon örülök, ha volt és lesz itt sípálya. Ezek az információk a cikkből (MTI) teljesen kimaradtak, az eddig hozzászólások pedig nem tették egyértelművé. Szívesen vennék egy linket a látványtervhez. Néztem a sípálya itteni adatlapját is, de abból nem sok derült ki, jelen állapotában. Jó havat! remélem síelhetünk majd itt is.
Molnár Feri | 2015.12.14. 12:16
A Lillafüredi (DVTK) Kalandpark oldalán keresgess.
Bocsi, most nincs időm vele foglalkozni. :(

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.