Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Livigno: még vámmentesen kezdődött a szezon

2009.11.28. Bata Attila

Livigno: még vámmentesen kezdődött a szezon Megkezdődött a szezon az olaszországi Livigno síterepén is, hétvégén egyelőre még csak három lift üzemel. Az ide készülő (és a Franciaországba tartó, de itt bevásárló) magyar síelőket is érintheti az a hír, hogy a régió döntéshozói előtt több javaslat is fekszik a vámmentesség módosításával kapcsolatban.
Kevés hó esett errefelé mostanában, így csak három lifttel kezdődik meg a szezon november 28-án. Az idei szezon első hétvégéjén a síelők a Telecabina Carosello 3000 (mindkét részét), Telecabina Mottolino és a Seggiovia Trepalle lifteket használhatják. Az üzemeltetők szerint az működő liftek mellett remek minőségű pályákkal várják majd a szezon első vendégeit. Főleg a Trepalle oldalon nyitnak ki a pályák, és velük együtt a tetszetős nevű M'Eating Point menedékház-vendéglő.
Téli idill a M
Téli idill a M'Eating Point menedékház-vendéglőnél
Livigno nem csak a jó pályáiról ismert, hanem vámmentes övezetként is ismerős hazai síelőink körében. Gyakorlatban ez az jelenti, hogy az itt vásárolt termékek után nem kell adót fizetni, így tömegesen járnak ide a turisták alkoholért, dohányért, de főleg olcsón tankolni. A vámmentesség már a 16. század végén alakult ki, később 1840-ben az Osztrák-Magyar Monarchia, 1910-ben az Olasz Királyság, majd 1960-ban az Európai Unió elődje az Európai Gazdasági Közösség is kénytelen volt ezeket a jogokat jóváhagyni.

Az adómentességet annak idején azért vezették be, hogy a világtól elzárt, távoli hegyvidéken megkönnyítsék a helyi lakosság életét a zord körülmények között. Az adókedvezménnyel próbálták jutalmazni azt, ha valaki a környékre költözött dolgozni, vagy idelátogatott turistaként. A körülmények természetesen sokat változtak az elmúlt néhány száz év alatt, ma már a fejlődésnek köszönhetően a régió nincs hátrányban Olaszország többi részével szemben. Ezzel egyidőben felerősödtek azok a hangok, amelyek kétségbe vonják a korábbi kedvezmények jogosságát. Az utóbbi hetekben több javaslatot is benyújtottak a kedvezmények módosítására, a közös bennük, hogy ezeket azért valamilyen módon megtartanák, főleg a két slágercikkre, a benzinre és a dohányra kell vigyázniuk, hiszen ebből ered bevételük jelentős része.

Bár a világ fejlődött, Livigno továbbra is csak két irányból közelíthető meg a téli szezonban, ezeken az utakon gyakran csendőrök ellenőrzik, hogy a turisták betartják-e a vámmentes dolgok kivitelére vonatkozó szabályokat. A büntetések eléggé szigorúak lehetnek, a napokban született meg az ítélet annak a vétkesnek az ügyében, akinél 98 karton cigarettát találtak a csendőrök. Összesen 43.556 eurós pénzbüntetést kapott.

A jó hír, hogy a régebben korlátozottan nyitva tartó, Svájcba vezető Munt La Schera alagút november 27-től 2010. április 18-ig hétvégenként állandóan nyitva tart, hétköznaponként pedig csak kora reggeltől késő estig.
KOMMENTEK

Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.