Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Meglepő havazásokat hozott a kemény ázsiai hideg

2016.01.28. Bata Attila

Ötven-hatvan éve vagy még ennél is régebben mért hideg időjárás köszöntött be az amerikai hóviharral egyidőben Ázsia számos országában. A hideggel havazás is érkezett, amely sok gondot okozott a közlekedésben. Voltak olyan települések is, ahol - a meteorológiai adatok rögzítése óta - most havazott először.
Magyar fülnek nem hangzik brutálisan a +4 fokos hideg, de Tajvanban vasárnap ennyit mértek. A helyiek 44 éve nem tapasztalhattak ilyen hideget. A Hong Kong-i +2,4 fok sem tűnik vészesnek, ahhoz képest, hogy ki mihez van szokva. Hong Kongban majdnem hatvan éve nem volt ilyen alacsony a hőmérséklet. 

Természetesen a kontinens hegyeiben tomboltak a kemény mínuszok, Kína keleti részén nem volt ritka a mínusz 30 fok sem.

Nem egy tipikus kép Vietnamban (Kép: vietnambreakingnews.com)
Nem egy tipikus kép Vietnamban (Kép: vietnambreakingnews.com)
A hivatalos jelentések szerint most először havazott Észak-Vietnámban. A hegyekben mínusz 5 fok körüli értékeket mértek. A 6 cm vastag hó elzárta az utakat és komoly pusztításokat végzett az állatállományban. A hatóságok az időjárás miatt öt napra lezárták a turisták elől a 3143 méter magas Fansipanhoz vezető túrautat. 

Folytatva a ritka havazás jelenségeit. A világháborúból híressé vált Okinava-szigeteket 1901 óta lakják. Azóta ez volt az első havazás!

Szintén sokat, 48 évet kellett várni a következő havazásra a dél-kínai Kuangcsou városban. Itt a januári átlagos maximum középhőmérséklet 18,3 fok, a minimum pedig 9,8.

Tajvani havazás
Tajvanon, Hszincsu városában a helyi meteorológiai hivatal nagy örömmel jelentette, hogy először mértek összefüggő havat a talajon.
KOMMENTEK
Stani | 2016.01.28. 22:38
Akkor feltehetően Thaiföldön se az a kifejezett (s ilyenkor megszokott) strandidő honol a napokban :)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.